Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тихановская: Всяка помощ от европейските страни е важна за Беларус

21 септември 2020, 15:04 часа • 966 прочитания

Неформалният лидер на беларуската опозиция Светлана Тихановская днес се изправя пред институциите на ЕС.

Тази сутрин тя се срещна с председателя на Европейския парламент Давид Сасоли. В кратко изявление пред медиите след срещата Тихановская призова страните от ЕС и цялата международна общност да подкрепят хората в Беларус и да не признават Александър Лукашенко за президент.

"Страната ми е в дълбока политическа криза“, каза Тихановская. „Всеки ден хората се борят на улицата за ново бъдеще на Беларус след измамата на изборите. Виждаме, че Лукашенко не иска диалог с нас и всяка помощ от европейските страни или която и да било друга съседна страна е много важна“, каза опозиционерката.

Тя благодари на Европейския парламент за подкрепата чрез резолюцията, с която се защитават демонстрантите в Беларус и която призовава за незабавно освобождаване на всички политически затворници.

„Молим международната общност да не признава легитимността на Лукашенко, той не е легитимен в очите на беларуския народ. Страната ни е важна, всеки човек у нас е важен, само с тази подкрепа можем да се борим за демократична Беларус", каза Тихановская след срещата със Сасоли.

Опозиционната лидерка ще се срещне и с външните министри на ЕС, които днес имат Съвет за външните работи в Брюксел, но досега не са постигнали съгласие относно санкциите срещу режима в Беларус, въпреки 44-дневните протести по улиците на Минск.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес