Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тихановская готова да поеме ръководството на Беларус за 45 дни

07 декември 2020, 15:58 часа • 1666 прочитания

Бившият кандидат за президент на Беларус Светлана Тихановская е готова да поеме ръководството на страната и да изпълнява длъжността президент в течение на 45 дни, съобщи „Дойче веле“, цитирано от БГНЕС.

Съветникът ѝ по международните въпроси Франак Вячорка подчерта, че времето за пребиваването начело на държавата може да се удължи, както се е случвало и в други страни.

„Задачата ни е да организираме провеждането на избори при нормални условия, където всички кандидати да бъдат поставени при равни условия“, подчерта той.

Според Тихановская, преговорите със сегашната власт в страната са неизбежни. Когато бъде постигнато споразумение, когато бъдат освободени политическите затворници, тогава ще започне преходният период, който ще доведе до нови избори.

Всичко обаче зависи от преговорите и от това, кой ще седи на масата за преговори и къде ще бъде в това време бившият президент, каза тя.

Тихановская отбеляза, че част от сънародниците ѝ я упрекват, че не работи достатъчно с Русия, а други, че прекалено настойчиво моли Москва за някакъв диалог. Във връзка с това политическият ѝ съветник Александър Доброволский заяви, че екипът им вече е влязъл в неофициални контакти с Кремъл.

Става въпрос за експерти и хора, които биха могли да повлияят при вземането на решения, но засега няма съществени резултати.

БГНЕС припомня, че на 3 декември Светлана Тихановская направи видеообръщение, в което заяви официално, че е готова да поеме ръководството на страната в преходния период.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес