Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

The Moscow Times: Путин го е страх от нов опит за преврат

29 август 2023, 11:07 часа • 1630 прочитания

Режимът на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин се опасява от повторение на бунта на Евгений Пригожин и ЧВК Вагнер. Това пише в свой материал The Moscow Times, като се позовава на два източника от Кремъл, както и на бивш служител на руските спецслужби.

НА ЖИВО: Пригожин тръгна открито срещу Кремъл, обвиниха го в опит за преврат

Каква е опасността от нов опит за преврат в Русия?

Примерът на Пригожин все още стряска руския диктатор, защото покойният вече руски олигарх тръгна с танковете към Москва и първоначално не се подчини на пряка заповед на Путин да спре. Наследството на Пригожин са военни части с боен опит в Украйна, Африка и Близкия изток, подкрепени от медийна империя от телеграм канали и политически технолози. Затова и Кремъл се стреми да преформатира ЧВК Вагнер: Руски депутат: ЧВК "Вагнер" ще престане да съществува

"Много членове на "Вагнер" смятат, че властите може да стоят зад смъртта на Пригожин. И властите не могат да пренебрегнат подобни рискове", коментира Олег Игнатов, анализатор в International Crisis Group.

Как Путин да тушира бъдещ преврат?

Два дни след ликвидирането на Пригожин руският президент Владимир Путин подписа указ, с който задължава "вагнеровците" да се закълнат във вярност. Всички членове на неармейски паравоенни формирования, включително доброволчески батальони и териториална отбрана, са длъжни да положат клетва пред държавното знаме и да се закълнат да защитават "конституционния ред". "Путин иска да контролира Вагнер по-строго, за да се увери, че няма да се изправи пред повторение на кризата в бъдеще", каза Натия Сескурия, научен сътрудник в лондонския Royal United Services Institute. Най-вероятно сред поддръжниците на Пригожин ще има хора, които няма да положат клетва, добавя Сескурия: "Това потенциално може да създаде проблеми за Путин в дългосрочен план".

"Проблемът на Путин е, че неговият образ е избледнял и е престанал да отговаря на търсенето на Русия за силен и решителен лидер, който постига целите бързо и с минимални разходи и жертви. Това се случи след неуспешна операция за превземане на Украйна и преминаването на войната в продължителен етап", казва Игнатов. "Стана ясно, че Путин губи от такива харизматични личности като Пригожин, които (публично) са готови да кажат истината и да приемат нещата такива, каквито са", добави експертът.

Христо Грозев за смъртта на Пригожин: Притиснаха го с Африка, може да е постановка (ВИДЕО)

Източник: The Moscow Times

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес