Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

The Guardian: ЕС готви планове за бежански лагери в Италия и Гърция

14 септември 2015, 21:17 часа • 5187 прочитания

Европейският съюз изготвя нови радикални планове за справяне с безпрецедентната миграционна криза, включващи създаването на бежански лагери в Италия и Гърция и незабавната депортация и интернирането на тези, чиито молби за убежище са отхвърлени, съобщи британският вестник The Guardian, цитирайки чернова на документ, подготвен за срещата на вътрешните министри на ЕС.

Планът включва въвеждането на политика за „Крепост Европа“ и изграждането на „приемни центрове“ в Гърция и Италия, където кандидатстващите за убежище ще бъдат идентифицирани, регистрирани и ще им бъдат снемани отпечатъци.

Молбите им ще бъдат разглеждани максимално бързо. „Важно е да се създадат бързи и надеждни механизми за идентифицирането на бягащите от война от „нередовните мигранти““, се посочва в документа.

Тези, чиито молби бъдат отхвърлени, ще бъдат депортирани „бързо“, информира Topnovini.bg.

„За тези, които откажат да се върнат обратно, или няма адекватни мерки за предотвратяване на вторични движения, ще бъдат прилагани мерки за задържане“, се посочва в документа.

Освен изграждането на лагери, ЕС ще създадат екипи „за бърза гранична намеса“, които ще бъдат разположени по „чувствителните външни граници“.

 

 

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес