Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

The Economist: Добре дошли, имигранти от България и Румъния

19 декември 2013, 10:00 часа • 45838 прочитания

Великобритания не желае имигрантите от България и Румъния. Тази теза упорито се прокарва от националисти като Найджъл Фарадж, но не всички на Острова повтарят дискриминационната риторика.

След като преди два дни британският вицепремиер Ник Клег се възпротиви на една от ограничителните мерки за имигранти от други страни, предлагани от британското вътрешно министерство, сега едно от най-авторитетните британски издания – The Economist, публикува писмо, озаглавено „Добре дошли”. Писмото е придружено с колаж с надпис „Покана: Моля, заповядайте във Великобритания след 1 януари, 2014 година – да работите, да се забавлявате или да правите каквото искате”. Публикуваме текста на писмото на The Economist без съкращения:

„Британските вестници са пълни с истории за бедността Ви, за престъпната Ви природа и за глада Ви за богатство. Британските политици се възмущават от принципа на свободно движение на хора, който е основополагащ за Европейския съюз и който ще Ви позволи да влезете в Обединеното кралство – затова политиците искат да Ви затруднят и ограничават възможностите ви за социални придобивки. Британците са по-враждебно настроени към Вас от германците или французите – почти 50% от гражданите на Великобритания вярват, че правителството ни трябва да Ви забрани да стъпвате на наша територия, дори ако това е против закона. И е напълно възможно да си помислите, че не сте добре дошли във Великобритания.

Обаче Вие се добре дошли. От името на родната страна на The Economist (бел. ред. – Великобритания) Ви каним да дойде и да работите тук. От 1 януари догодина можете да отидете където си пожелаете в рамките на Европейския съюз. Надяваме се, че повечето от Вас ще изберат Великобритания. И макар нашите лидери изглежда да са забравили, Великобритания подкрепи Вашите държави да влязат в Европейския съюз, знаейки, че един ден Вие ще дойдете на прага ни.

Първоначално ще е трудно. Но в исторически план много имигрантски вълни в крайна сметка са се успокоявали и хората са били приемани в британското общество.

Повече от договореното

Не е Ваша вината, че много от нашите сънародници не Ви искат. Отчасти проблемът е в поляците. Преди десет години, когато Великобритания беше една от само трите страни в ЕС, които отвориха вратите си за тях, правителството убеди британските граждани, че ще дойдат само няколко десетки хиляди имигранти от Полша и то вероятно не за дълъг период от време. Вместо това дойдоха половин милион. И предвид факта, че става въпрос за работници, които режат зеле или боядисват, измествайки някои британци от този сегмент на пазара на труда, но доказвайки, че и те (бел. ред – поляците) са човешки същества, които се устроиха във Великобритания и създадоха семейства. Ние, британците, не бяхме напълно подготвени за това.

Но ако преди десет години нашите лидери сбъркаха по отношение на броя на имигрантите от Полша, които дойдоха на британска територия, те сбъркаха още повече по отношение на ефекта, който тези имигранти оказаха върху Великобритания. Политиците се кълняха, че имигрантите са товар върху социалната ни система, която отслабна заради кризата. Глупости – когато си млад и не те използват целесъобразно на пазара на труда, не е твоя вината. А имигрантите допринасят за британската хазна повече, отколкото я използват. Те внасят до 35% от приходите и реално спасиха много наши болници и училища от закриване. Те не „подбиват” заплатите, а когато го правят, то касае нивото сред други имигранти, не сред британските граждани. Те допринасят за икономическия растеж на страната и свалят публичния ни дълг. И ако вие, британски граждани, сте като тях, то сте истински икономически подарък.

За съжаление социологическите проучвания не лъжат. Малко британци Ви искат тук. Тези от Вас, които в крайна сметка не успеят да се приспособят и бъдат принудени да просят или крадат, ще се появят с гръмки заглавия в пресата ни. А е неизбежно да има такива. Но, странно или не, това може да Ви помогне. Идеята за български и румънски имигранти е толкова отвратителна за британците, че реалността всъщност ще я пребори – със сладкия си привкус. Хората ще бъдат приятно изненади от това какви всъщност сте Вие и как огромното мнозинство от Вас ще дойде и ще работи и няма да мрънка и няма да е в тежест.

Британският трудов пазар е най-гъвкавият в Европа. Британската икономика най-сетне има стабилен ръст. На практика хората не са предубедени: проучванията, които показват голям отпор срещу пристигащите нови мигранти, също подсказват, че повечето британски биха ги наели в дома си. Страната е свикнала с имигрантите. Особено в Лондон ще видите всякакви екзотични националности, много от които бяха също така презрени, когато пристигнаха. Ако наистина предразсъдъците Ви тревожат, престорете се на италианци. Никой няма да разбере.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес