Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тереза Мей претърпя нов неуспех относно Brexit

14 февруари 2019, 20:50 часа • 3098 прочитания

Британският премиер Тереза Мей претърпя поражение тази вечер в Камарата на общините, след като нейната стратегия за Brexit не получи одобрението на депутатите, предаде БНР.

Британските депутати отхвърлиха предложение на правителството да се потвърди подкрепата за плана на Тереза Мей да търси промени на сделката за Brexit.

303-ма депутати гласуваха против правителственото предложение за потвърждаване на подкрепата за плана на Мей, срещу 258 гласа "за", предаде Reuters.

Лидерът на опозиционните лейбъристи Джереми Корбин побърза да заяви в британския парламент, че премиерът Мей няма мнозинство за своя план.

Поражението на премиера дойде от евроскептиците в нейната Консервативна партия, които се въздържаха от гласуване, тъй като не бяха съгласни с текста, в който се споменава за избягване на напускане на ЕС без сделка.

По принцип гласуването бе за стратегията на правителството по продължаването на преговорите с ЕС по "предпазния механизъм" за границата с Ирландия.

Преди това бяха гласувани две поправки от няколкото, внесени в долната камара на парламента.

Със 322 гласа "против" срещу 306 "за" бе отхвърлена поправката на лейбъристите, в която се призовават министрите да внесат отново за гласуване тяхната сделка за Brexit в парламента до 27 февруари, а ако не направят това да се предостави вот на депутатите да решат какви ще бъдат следващите стъпки.

Лейбъристите всъщност искаха вот в парламента по сделка или дебат по следващите стъпки до 27 февруари.

Британските депутати отхвърлиха и поправката на Шотландската национална партия, с която се призоваваше правителството да отложи Brexit поне с три месеца (за удължаване на член 50 от Лисабонския договор). 315 депутати гласуваха "против", а 93 "за".

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес