Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Теч на вода от реактор в АЕЦ "Запорожие", спиращи радиацията бариери са повредени

11 август 2023, 11:04 часа • 8777 прочитания

Украинският държавен оператор "Енергоатом" информира за нов инцидент в АЕЦ "Запорожие", причинен от руснаците, държащи под окупационен контрол най-голямата атомна централа в Европа. Не е имало обаче радиологично изпускане в околната среда.

В резултат на извеждането на четвърти енергоблок (от общо 6) на АЕЦ-а в "горещо" състояние в нарушение на условията на "Енергоатом", е възникнал инцидент с изтичане на вода от първи контур на реактора към втори.

"Това се случи поради нарушаване на целостта на трети парогенератор, разположен в херметичната обвивка на блока. Поради това окупационното ръководство започна да превежда четвърти енергоблок на Запорожката АЕЦ в състояние на "студено спиране"", се казва в изявлението на "Енергоатом".

ОЩЕ: Пуснаха МААЕ на покривите на два реактора в АЕЦ "Запорожие", там няма експлозиви

Три от пет бариери, спиращи радиацията, са повредени

По данни на "Енергоатом" - в рамките на следващите три дни руснаците ще прехвърлят шести енергоблок на АЕЦ-а в режим на "горещо спиране". Отбелязва се, че това е поредното нарушение на условията на лиценза и изискванията на украинския оператор.

"Некомпетентното, нелегитимно ръководство на Запорожката АЕЦ от "Росатом" последователно изключва блоковете на превзетата централа. А това е престъпление с умишлено повреждане на оборудването на 4-и енергоблок, което е довело до нарушаване на целостта на вече три от петте съществуващи физически бариери за разпространение на радиация, изтичане на потенциално радиоактивна вода от първи контур над установените граници, повреждане на скъпоструващо оборудване на първи контур. Ще бъде разследвано", заяви ръководителят на "Енергоатом" Петър Котин, цитиран от УНИАН.

Той допълни, че всички замесени в инцидента, които продължават да изпълняват престъпните заповеди на "Росатом" и да довеждат оборудването на всички енергоблокове на Запорожката АЕЦ до критично състояние след деокупацията на централата, ще бъдат открити и подведени под отговорност.

Вчера АЕЦ-ът пак беше изключен от мрежата, но около 19 ч. местно време отново е бил свързан с главния електропровод.

ОЩЕ: АЕЦ "Запорожие" пак е била изключена от мрежата

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес