Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Теч на газ от "Северен поток 2" в Балтийско море, Дания разследва случая

27 септември 2022, 09:20 часа • 1407 прочитания

Властите в Дания помолиха корабите да се движат в радиус от пет морски мили от остров Борнхолм, след като през нощта в Балтийско море изтече газ от нефункциониращия руски газопровод "Северен поток 2".

Германското правителство заяви, че е в контакт с датските власти и работи с местните правоприлагащи органи, за да разбере какво е причинило внезапното спадане на налягането в газопровода. Министерството на енергетиката в Копенхаген отказа коментар, предава „Ройтерс“.

Операторът на "Северен поток 2" заяви, че налягането в тръбопровода, в който е имало газ, въпреки че не е пуснат в експлоатация, е спаднало от 105 на 7 бара през нощта.

В понеделник вечерта операторът на газопровода "Северен поток 1", който работи с намален капацитет от средата на юни, също оповести спад на налягането в двете линии на тръбопровода. "Причините се разследват", заяви Nord Stream AG на своя уебсайт, без да разкрива повече информация.

Тръбопроводът е една от точките на напрежение в ескалиращата енергийна война между Европа и Москва след нахлуването на Русия в Украйна през февруари. Тя засегна основните западни икономики и доведе до рязко покачване на цените на газа.

"Днес в района на Дания се появи теч по газопровода "Северен поток 2", се казва в изявление на датската енергийна агенция. Датските морски власти са издали предупреждение за корабоплаване и са определили зона около газопровода "Северен поток 2", "тъй като той е опасен за движението на кораби", се казва още в съобщението.

Председателят на германския мрежови регулатор Клаус Мюлер заяви в Twitter, че спадът на налягането в двата газопровода "подчертава оценката на германския мрежови регулатор, че ситуацията е напрегната". Регулаторът заяви, че към момента не е известно какво е причинило спада на налягането, като добави, че събитието не оказва влияние върху сигурността на доставките в Германия и че нивата на съхранение на газ в страната са около 91%.

Тръбопроводът, който трябваше да удвои обема на газа, постъпващ от Русия, под Балтийско море, към Германия, беше завършен и запълнен с 300 милиона кубически метра газ. Тръбопроводът се състои от две тръби с общ капацитет 55 милиарда кубически метра газ годишно.

Припомняме, че през ноември 2021 г. германският регулаторен орган спря сертифицирането на Nord Stream 2 AG като независим оператор на газопровода. Изграждането му бе завършено в началото на септември миналата година, но Берлин отмени пускането му дни преди инвазията на Владимир Путин.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес