Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ТЕЦ-5 в Харков и ВЕЦ "Днепър": Ще минат години за възстановяване след руските ракети (СНИМКИ и ВИДЕО)

27 март 2024, 12:17 часа • 2391 прочитания

Руският удар по Харков, нанесен на 22 март, доведе до разрушаване на енергийни съоръжения, сред които топлоелектрическа централа №5 (ТЕЦ-5). Голяма част от електроснабдяването на втория по големина град в Украйна в момента се осигурява от други региони, съобщи представителят на пресслужбата на ТЕЦ-а Наталия Вербова.

Още: Не е ясно кога токът в Харков ще дойде изцяло. Взрив в Нижни Новгород (ВИДЕО)

"За да оценим напълно степента на щетите по топлоелектрическата централа и необходимите възстановителни работи, ще трябва да изчакаме, докато отломките бъдат разчистени и обектът бъде обследван. Според енергийните експерти обаче вече е очевидно, че това ще бъде изключително трудоемък и скъп процес, сравним с новото строителство", обясни тя.

Над година възстановяване

Директорът на ТЕЦ-5, Олександър Минкович, спомена, че за възстановяването на централната централа ще трябва да се произведе изключително оборудване за енергоблоковете, включително турбини и генератори.

"В случай на пълно финансиране на работата, помощ при производството и доставката на оборудването, процесът на възстановяване ще отнеме повече от една година", каза той, цитиран от "РБК-Украйна".

Сутринта на 22 март руските сили проведоха масирана атака на територията на Харков и околните региони, наред с други украински градове. Според Олег Синехубов, началник на Харковската областна военна администрация, по време на нападението регионът е бил обстрелван с 21 ракети. Токът в Харков спря, имаше проблеми и с водоснабдяването. През първия ден имаше съобщения за прекъсване на интернет и комуникациите в много райони.

Още: Путин иска мобилизация, Киев или Харков е целта: "От кухнята" на Кремъл

По-късно областната администрация обяви, че в града и областта ще бъдат въведени прекъсвания на електрозахранването по график - временно, за да се стабилизира ситуацията.

Още: Зеленски: Обстановката в Одеса и Николаев е тежка след ударите по енергийни съоръжения (ВИДЕО)

Ударът по ВЕЦ "Днепър" и кога всичко ще бъде поправено

Междувременно стана ясно, че възстановяването на критично повредената от руски ракети Днепърска водноелектрическа централа ще отнеме "години". Това заяви на 25 март изпълнителният директор на държавната "Укрхидроенерго" Игор Сирота пред "Суспилне".

Атаката по ВЕЦ "Днепър" - най-голямата водноелектрическа централа в Украйна - също бе извършена на 22 март.

Още: Русия удари по ВЕЦ "Днепър", има данни за обстрел на АЕЦ "Запорожие" (ВИДЕО)

Пълният размер на щетите все още не е определен поради ограничения достъп до машинното отделение на централата. Тавани и стени са се срутили в машинното отделение, което е наложило демонтирането на горната част, за да се разчистят отломките.

"Възстановяването на централата ще отнеме години, а не дни или месеци, тъй като повече от шест ракети удариха станцията на ВЕЦ-2, а мостът и крановите греди бяха повредени. Така че щетите са големи", заяви Сирота.

"Укрхидроенерго" координира действията си с регионалната държавна администрация за привличане на специалисти от Държавната служба за извънредни ситуации (ДСС) за ликвидиране на последствията.

Самият язовир остава непокътнат, но централата не работи. Няма непосредствен риск от пробив на язовирната стена, успокоиха властите.

Към 23 март Украйна е загубила приблизително 20% от възможностите за регулиране на електроенергийната си мрежа поради руските удари по ВЕЦ.

Още: Ще има ли Украйна ток? Официални данни за ударения от Русия най-голям ВЕЦ в страната (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес