Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

СЗО следи от ноември открития във Франция вариант на коронавируса

04 януари 2022, 14:20 часа • 3204 прочитания

Световната здравна организация (СЗО) следи варианта на коронавируса B.1.640, открит във Франция, от ноември миналата година. Това съобщи експертът на СЗО Мария ван Керхов в Twitter.

"През ноември СЗО класифицира B.1.640 като "вариант под наблюдение"," пише тя. Експертът припомни, че тази категория включва варианти с генетични промени, за които се предполага, че влияят на характеристиките на вируса. СЗО не разполага с информация за това колко опасни са тези варианти, но не изключва възможността те да представляват риск в бъдеще и поради това смята, че е важно да ги наблюдава отблизо и да направи нова оценка, ако се появят нови доказателства.

Керхов обръща внимание и на доклада на вирусолога Том Пийкок от Империъл колидж Лондон, който смята медийния интерес към новия щам за прекомерен. Той обаче подчертава необходимостта от внимателно наблюдение както на B.1.640.2, така и на паралелната линия B.1.640.1, която според него е по-разпространена в Европа.

"Всъщност B.1.640.2 е открит преди Омикрон и за цялото това време са секвенирани точно 20 случая (в сравнение с повече от 120 000 случая на Омикрон за по-кратък период от време). Това определено не е щам, за който си струва да се притеснявате прекалено много в момента", пише Пийкок на страницата си в Twitter. „Както посочва израелският експерт Шей Флайшон, от предколедния период насам няма нови случаи на секвениране. Вирусът имаше приличен шанс да предизвика проблеми, но те така и не се проявиха (поне доколкото можем да кажем).

Пийкок получи широка популярност, след като бе един от първите, които привлякоха общественото внимание към щама B.1.1.529, впоследствие определен от СЗО като "Омикрон". Той предупреди, че мутациите в този щам са причина за сериозна загриженост, и прогнозира, че използваните сега моноклонални антитела няма да бъдат ефективни срещу него.

Според експертът на СЗО Абди Махамуд, „СЗО ще продължи да следи развитието на този вариант, включително евентуалното му разпространение в други европейски страни“.

На 24 декември в цифровата библиотека medRxiv се е появила френска препечатка, в която се съобщава за 12 случая на заразяване с нов щам в Южна Франция и се посочва, че патогенът вероятно е дошъл от Камерун. Вероятно става въпрос за случаи, които са били открити още в началото на декември. Изследователите не дават оценка на свойствата на щама, а само заявяват, че B.1.640.2 има 46 мутации и че "новите варианти на SARS-CoV-2 са непредсказуеми, както и внавлизането им в даден географски регион от чужбина.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес