Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

СЗО призова държавите да защитят подрастващите от електронните цигари

27 юли 2021, 16:20 часа • 1436 прочитания

Световната здравна организация (СЗО) призова световната общност да засили регулацията на пазара за електронни системи за доставка на никотин (ENDS), включително електронните цигари, за да защитят максимално здравето на децата и подрастващите, предава ТАСС. В публикуван днес в Женева доклад се обръща внимание върху факта, че в много държави по света тази област е останала извън регулацията.

„Електронните системи за доставка на никотин често се предлагат на деца и юноши от тютюневи и свързани с тях предприятия, използващи хиляди привлекателни вкусове и подвеждащи твърдения за своите продукти”, констатират експертите. СЗО изразява загриженост, че децата свикват с тях и впоследствие съществува висока степен на вероятност те да започнат да употребяват тютюн. Организацията препоръчва правителствата да приемат правила, насочени срещу използването на ENDS от непушачи.

Никотинът предизвиква силна зависимост. Електронните системи за доставка на никотин са вредни и трябва да бъдат подложени на по-добра регулация, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. Според него държавите, в които все още не са забранени, правителствата трябва да предприемат мерки за защита здравето на населението. Не трябва да се допуска децата, младежите и други уязвими групи да привикват към ENDS.

В 79 държави действат различни ограничителни мерки като забрана за използване на тези системи на обществени места, реклами и спонсорство. В същото време в 84 страни отсъстват каквито и да било ограничения по този въпрос.

По данни на експертите, в момента в света има повече от 1 млрд пушачи, като 80% от тях са жители на държави с ниски и средни доходи на глава от населението. Тютюнът отнема всяка година живота на около 8 млн. души, като около един милион от тях са били пасивни пушачи. 

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес