Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

СЗО: През миналата седмица в света са регистрирани най-голям брой случаи на COVID-19

06 януари 2022, 23:00 часа • 4198 прочитания

През миналата седмица светът е отчел най-високия брой случаи на новозаразени с COVID-19 и макар че Омикрон вариантът, разпространяващ се като цунами, може да изглежда по-лек, той хоспитализира и убива хора. Това каза ръководителят на Световната здравна организация, цитиран от БГНЕС.

Тедрос Гебрейесус заяви по време на първия уебинар на организацията за 2022 г., че "макар Омикрон да изглежда по-лек в сравнение с Делта, особено при ваксинираните, това не означава, че трябва да се категоризира като "лек". "Точно както предишните варианти, Омикрон хоспитализира хора и убива хора", отбеляза Гебрейесус. Той заяви, че "цунамито от случаи е толкова огромно и бързо", че вече претоварва здравните системи по света.

През седмицата от 27 декември 2021 г. до 2 януари 2022 г., след постепенното нарастване от октомври насам, броят на новите случаи в световен мащаб е скочил със 71 % в сравнение с предходната седмица. Това съответства на малко под 9,5 милиона нови случая и над 41 000 нови смъртни случая, регистрирани през последната седмица. За да се сложи край на острия стадий на пандемията, държавите трябва справедливо и бързо да споделят със света високоефективни научни инструменти, призова той.

"Неравнопоставеността по отношение на ваксините и неравнопоставеността в здравеопазването като цяло бяха най-големите провали на миналата година", каза ръководителят на СЗО и отбеляза, че при сегашните тенденции 109 държави няма да успеят да постигнат целта на СЗО за пълно ваксиниране на 70% от населението на света до средата на 2022 г.

"Неравнопоставеността във ваксините е убиец на хора и работни места и подкопава глобалното икономическо възстановяване", предупреди Гебрейесус. Същността на неравенството се състои в това, че някои страни се придвижват към ваксиниране на гражданите за четвърти път, докато други дори не са имали достатъчно редовни доставки, за да ваксинират здравните си работници и тези, които са изложени на най-голям риск”, каза ръководителят на СЗО.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес