Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

СЗО: Най-малко 115 000 здравни работници по света са починали от Covid-19

24 май 2021, 13:45 часа • 2331 прочитания

Най-малко 115 000 здравни работници по света са починали от Covid-19, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус при откриването на основната годишна среща на страните членки на Световната здравна организация.

"В продължение на почти 18 месеца здравните работници и служители по цял свят са на границата между живота и смъртта", каза той основното годишно събрание на организацията. "Много от тях са се заразили и въпреки че докладването е оскъдно, ние смятаме, че най-малко 115 000 здравни и медицински работници са платили крайната цена в услуга на други."

Ръководителят на СЗО иска ваксинация срещу Covid от 10% във всяка държава до септември, съобщи АФП.

Светът е "във война" срещу Covid-19, каза генералният секретар на ООН Антонио Гутериш във видеопослание на 74-ата Световна здравна асамблея в Женева, призовавайки международната общност да действа спрямо военната логика, за да спре пандемията.

"Ние воюваме с вирус. Нуждаем се от логиката и спешността на военната икономика, за да увеличим капацитета на нашите оръжия", каза той, цитиран от ТАСС.

Необходимо е да се създаде рамка за международно сътрудничество и солидарност за в бъдеще, каза той.

Пандемията на COVID-19 "трябва да бъде повратна точка" за човечеството, според изпълнителния ръководител на световната организация. Той призова за ускоряване на разработването на глобален план за „равен достъп до ваксини, тестове и лечение“.

В това отношение Гутериш припомни предишното си предложение за създаване на специална работна група на Г-20 с участието на страни с възможности за производство на ваксини, за да отговори на предизвикателството за увеличаване на производството на лекарства. Той предупреди, че ако сега не се вземат подходящи мерки, тогава светът, след завършване на ваксинацията на по-голямата част от населението в богатите страни, рискува да се сблъска с коронавируса, който е мутирал в най-бедните страни, поради липсата на подходяща имунизация в тях. Новите огнища на болестта могат да доведат до стотици хиляди смъртни случаи и да забавят възстановяването на световната икономика, заяви генералният секретар на ООН.

74-ата Световна здравна асамблея (24 май - 1 юни) ще се съсредоточи върху борбата с пандемията от коронавируса и предотвратяването на нови извънредни ситуации. В основния годишен форум на СЗО, който се провежда онлайн, участват представители на 194 държави-членки на организацията.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес