Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

СЗО: Един на всеки шест човека по света е засегнат от безплодие

05 април 2023, 09:15 часа • 1248 прочитания

Нов доклад, публикуван в понеделник от Световната здравна организация (СЗО), установи, че голям брой възрастни - почти 1 на всеки 6 по света - са засегнати от безплодие през живота си, предава ABC News.

СЗО каза, че новото откритие подчертава „спешната нужда от увеличаване на достъпа до достъпни, висококачествени грижи за плодовитостта“, според съобщение за пресата.

Организацията също така съобщи, че новите оценки установяват, че има "ограничени вариации" в разпространението на безплодието между регионите и че нивата са сравними между всички страни и нива на доходи.

Предишни изследвания от Центровете за контрол и превенция на заболяванията показват, че 1 от 5 жени в Съединените щати, на възраст от 15 до 49 години без предишни раждания, не могат да забременеят след една година опити, което се счита за безплодие. ОЩЕ: Коя е основната причина за безплодие и как да я преодолеем

И мъжете, и жените могат да допринесат за безплодието.

Експертът по безплодие д-р Асима Ахмад е главен медицински директор и съосновател на Carrot Fertility. Тя каза, че новият доклад на СЗО не я е изненадал и че числото всъщност може да е по-високо от обявеното.

„По-рано се съобщаваше, че 1 на всеки 8 души изпитва безплодие, но винаги съм смятал, че истинската цифра е по-висока“, каза Ахмад пред ABC News, добавяйки, че проучването на СЗО съобщава само за взаимоотношения жена-мъж с незащитен полов акт за една година без бременност и че когато се вземат предвид еднополовите двойки, самотните родители или други лица, броят на тези, които търсят и се нуждаят от грижи за плодовитостта, е много по-висок. ОЩЕ: Френски учени създадоха сперматозоиди в лабораторни условия

Тя също така подчерта, че е важно да се отбележи, че докато „разпространението“ на безплодието е сходно в различните страни, изучаването на достъпа до грижи в тези страни е много по-важно.

„Също така е важно да се отбележи, че грижите за плодовитостта могат да бъдат сложни в много части на света“, каза тя. „Различните държави и региони имат различни закони и разпоредби относно грижите за плодовитостта, което може да направи още по-сложно за хората достъпа до лечението, от което се нуждаят.

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес