Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съветът на Европа атакува Словакия заради законопроект против абортите

19 октомври 2021, 11:48 часа • 1461 прочитания

Комисарят по правата на човека в Съвета на Европа Дуня Миятович публикува писмо, изпратено до Националния съвет на Словашката република. В него тя изразява загриженост относно обсъждан в момента законопроект, който ще въведе ограничения за достъпа до безопасни и законни услуги за аборт.

За трети път в рамките на три години комисарят се обръща към словашките парламентаристи, като отново изразява загрижеността си, че опитите за ограничаване на достъпа до услуги за безопасен и легален аборт ще доведат законите и практиките на Словашката република в противоречие с нейните международни задължения по правата на човека.

Миятович подчертава, че предложението за удължаване на настоящия задължителен период на изчакване от 48 до 96 часа, обхващащо всеки аборт, освен когато здравето или животът на жената е в непосредствена опасност, би изострило и без това проблемната ситуация. Тя отбелязва също, че предложената забрана за „рекламиране“ на аборта може да попречи на здравните специалисти да предоставят публично информация за услугите за безопасен аборт. Във връзка с предложението, което би имало за цел да премахне настоящото изискване лекарите да предоставят информация относно методите за контрацепция и тяхната употреба, комисарят припомня, че осигуряването на достъпност и наличност на съвременната контрацепция трябва да бъде част от подход, основан на правата на човека към сексуална защита и репродуктивното здраве.

Дуня Миятович изразява загриженост, че многократните опити за въвеждане на ограничения за достъп до безопасен и легален аборт са показателни за тревожна тенденция към подкопаване на сексуалното и репродуктивното здраве и правата на жените в страната и изразява съжаление, че това създава враждебна среда за правозащитниците, които работят в тази област.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес