Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съветът на ЕС реши: Отпуска още 2 млрд. евро за оръжия за Украйна

12 декември 2022, 17:50 часа • 1639 прочитания

Съветът на ЕС постигна съгласие да увеличи с 2 млрд. евро средствата във фонда за отбрана - Европейския механизъм за мир, използван за закупуване на оръжия за Украйна.

Съветът съобщи в понеделник, че има възможност и за допълнително увеличаване на по-късен етап. Общият бюджет на фонда до 2027 г. е 5,5 млрд. евро. Той беше допълнен, тъй като средствата в него се изчерпват.

"Днешното решение ще гарантира, че разполагаме с необходимите средства, за да продължим да оказваме конкретна военна подкрепа на въоръжените сили на нашите партньори", заяви ръководителят на външните работи на ЕС Жозеп Борел.

Използвайки Европейския механизъм за мир, досега ЕС предоставяше на Украйна изключително необходимото ѝ военно оборудване, за да се защити от бруталното нахлуване на Русия. Според изявлението - годишният бюджет на фонда за отбрана варира от 420 млн. евро през 2021 г. до 1,13 млрд. евро през 2027 г.

Въпреки многомесечните молби на Киев обаче Украйна не е получила цялото оборудване от списъка си с желания, включително високотехнологичната система за противовъздушна отбрана Patriot. Конкретно за нея - причината е, че Германия отказа да я разположи на украинска територия, обосновавайки се, че тя не е част от НАТО. Все пак в идните дни системите ще бъдат разположени в Полша, в близост до украинската граница, заяви полският президент Анджей Дуда.

ОЩЕ: Системите Patriot дадоха удобен повод на полското правителство да използва Германия като боксова круша

Прехвърлянето на такива оръжия изисква зелена светлина от съюзниците от НАТО. Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг наскоро каза, че решението за предоставяне на системата за противовъздушна отбрана Patriot на Украйна зависи от "конкретни държави".

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес