Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съветник на Тръмп искал САЩ да изтегли военните си от Прибалтика като жест към Путин

10 януари 2018, 21:10 часа • 2874 прочитания

Съветник на американския президент Доналд Тръмп е предложил САЩ да изтегли част от военните си части в Източна Европа като жест на добра воля спрямо руския президент Владимир Путин. Това е станало малко след като Тръмп встъпи в длъжност като американски държавен глава, пише изданието The Daily Beast, което уточнява, че от Белия дом отказват да коментират дали информацията е вярна.

Според данните авторът на предложението Кевин Харингтън е един от кръга на по-важните съветници на Тръмп. Той е предлагал да бъдат оттеглени американски части, намиращи се в близост до европейските граници на Русия като част от стратегия за "премодулиране на американските интереси в контекста на отношенията с Русия". Става въпрос за американски военни части в прибалтийските държави. Идеята е била да се види дали след този жест Кремъл ще е склонен към затопляне на отношенията с Вашингтон. Идеята е била посрещната с критика, че това би било знак за слабост.

В прибалтийските държави, които са членки на НАТО (Естония, Литва и Латвия), САЩ разположи още 150 войници, след като Русия анексира Крим.

Харингтън няма военен опит, но е съветник по стратегическото планиране на Доналд Тръмп, като в биографията му личи, че е бил управляващ директор в хедж фонда Thiel Macro. Той е собственост на близкия приятел и съюзник на Тръмп Питър Тиел. А позорно напусналият Белия дом Майкъл Флин обяви Харингтън като част от екипа си с думите, че е "талантлив" и "ще допринесе със свежи идеи".

Друга интересна гледна точка на Харингтън е, че икономическите санкции на САЩ срещу Русия всъщност вредят в дългосрочен план на САЩ. Затова и през март миналата година съветникът предложил да бъдат вдигнати американските санкции, касаещи руския петрол и то след като през февруари същата година публично отрече, че администрацията на Тръмп мисли за евентуално облекчаване на режима на сакции срещу Русия.

И в момента Харингтън е част от екипа на Доналд Тръмп, макар че е имало спекулации, че ще си тръгне, след като от Белия дом си заминаха Майкъл Флин и Стив Банън.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес