Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съвет на Европа: Пандемията доведе до бум на домашното насилие

24 ноември 2020, 09:40 часа • 1859 прочитания

Генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович-Бурич, в навечерието на Международния ден за премахване на насилието над жени, заяви, че избухването на пандемията от коронавирус е довело до увеличаване на домашното насилие.

"Докато повечето хора остават в домовете си и пред компютрите поради новите ограничителни мерки по света, ние чуваме много за сексуален тормоз, различни форми на проследяване на хора, изпращане на съобщения, лъжи и различни форми на насилие по интернет", пише Пейчинович-Бурич.

Според нея един от най-важните принципи, на които се основава Съветът на Европа, е превенцията и борбата срещу насилието над жени и домашното насилие.

„Имаме отворени линии 24 часа в денонощието, имаме хора, които са там, за да съветват жени и хора, които страдат от домашно насилие. Готови сме да реагираме бързо и да осигурим полицейска защита."

Пейчинович Бурич заключава, че ограничителните мерки са голямо предизвикателство, но че те по никакъв начин не трябва да допринасят за насилието над жени и деца.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес