Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съюзник на Немцов: Ислямисткият мотив е абсурден

09 март 2015, 15:53 часа • 11761 прочитания

Приятел на убития руски опозиционен активист Борис Немцов отхвърли теорията, че радикални ислямисти са отговорни за разстрела му като "абсурдна" и политически мотивирана.

Следователите разследват възможността, че бившият заместник-премиер е убит заради подкрепата си за френското сатирично списание "Шарли Ебдо", което публикува карикатури на пророка Мохамед.

Това предположение намира все повече доказателства, особено след ареста на заподозрените – мюсюлмани от руската автономна република Чечения в Кавказ.

"Официалната версия на разследването е повече от абсурдна. Според мен тя е в резултат на политическа поръчка от Кремъл", твърди Иля Яшин, основал опозиционното движение "Солидарност" заедно с Немцов. Той смята, че Немцов "никога не е говорел негативно за исляма", а просто е критикувал ислямистите, които разстреляха 12 души в редакцията на "Шарли Ебдо".

Неотдавна се появиха и публикации, според които Немцов освен своята приятелка от Украйна е имал връзка по същото време и с жена от една от кавказките републики на Русия.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес