Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сърдечни благодарности за Путин: След посещение на балет и океанариум Ким Чен Ун вече си е у дома (ВИДЕА)

18 септември 2023, 10:58 часа • 2645 прочитания

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изказа "сърдечни благодарности" на президента Владимир Путин, след като се прибра у дома след близо едноседмично посещение в Русия, съобщи Корейската централна информационна агенция.

По време на пътуването си севернокорейският лидер инспектира всичко - от руски космически ракети до подводници. Визитата включваше и символична размяна на пушки с Путин. В програмата му бе и посещение на балета "Спящата красавица" вър Владивосток, среща със севернокорейски студенти от Далекоизточния федерален университет и представление в Приморския океанариум, където диктаторът бурно аплодира моржа Миша.

По време на посещението си Ким заяви, че страната му ще превърне двустранните връзки с Русия в свой "приоритет номер едно". Обиколката на Ким в Далечния изток на Русия разпали опасенията на Запада, че изолираната и въоръжена с ядрени оръжия държава може да предостави на Москва оръжия за войната ѝ в Украйна.

ОЩЕ: Пищният обяд, който Путин предложи на Ким Чен Ун

Путин се надява да използва запасите от артилерийски снаряди на Северна Корея за войната си в Украйна, докато Ким Чен Ун търси помощ за сателитни технологии и модернизиране на военното си оборудване, което датира от съветската епоха.

ОЩЕ: Срещата на космодрума не е случайна: Ким търси руска помощ за разработване на военни разузнавателни спътници (ВИДЕО) 

След срещата Путин говори за перспективата за по-тясно сътрудничество със Северна Корея и за "възможностите" за военни връзки, но от Кремъл заявиха, че не е подписано и няма да бъде подписано никакво споразумение.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес