Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сърбия вече преговаря с ЕС по по-строга методология

11 декември 2019, 11:29 часа • 1586 прочитания

Сръбският министър за европейска интеграция Ядранка Йоксимович заяви, че Сърбия следи отблизо разговорите в рамките на ЕС за промяна на методологията за присъединяване, като подчерта, че ако е необходимо, страната ще се адаптира.

„Нямаме нищо против, ако ЕС има нови идеи, които биха подобрили качеството на процеса на присъединяване. Но би било странно и не много справедливо, ако правилата на играта се променят по време на самата игра“, каза Йоксимович.

На вчерашната междуправителствена конференция в Брюксел тя заяви, че Сърбия е единствената страна, започнала преговори по "по-строга методология", която се отнася до започване на преговори с отваряне на главите за върховенството на закона и глава 35 за следене на прилагането на Брюкселското споразумение. Тя посочи, че началото на преговорите с глави 23 и 24 е "първото преразглеждане на методологията за присъединяване".

„Условията биха могли да са много по-трудни от тези, при които Сърбия преговаря в момента. Не се оплакваме, внимателни сме и ще се адаптираме. Аз лично смятам, че новата методология не може да се приложи към страни, които вече са надълбоко в процеса на присъединяване“, заяви Йоксимович.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес