Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съмнение: Приложен е натиск за по-бързото одобрение на ваксината на Pfizer/BioNTech

18 януари 2021, 09:56 часа • 4249 прочитания

Европейската агенция по лекарствата (EMA) може да е била подложена на натиск да одобри бързо ваксината срещу коронавируса на Pfizer/BioNTech, съобщава френският национален ежедневник Le Monde.

„Документите за ваксините срещу коронавируса, откраднати при кибератака на Европейската агенция по лекарствата и след това изтекли в интернет, показват натиска, пред който агенцията е била изправена, за да одобри бързо ваксината на Pfizer/BioNTech“, отбелязва изданието, което „успя да се запознае с част тези документи".

„Най-малко пет имейла предполагат натиска, който агенцията е изпитвала, за да ускори процеса на одобрение на първата ваксина срещу коронавирус", пише вестникът. По този начин, „в разговор на 12 ноември европейският комисар по здравеопазването Стела Кириакидис настоя, че „всички страни от ЕС ще получават ваксината едновременно", тя също така препоръча „да не се принуждават държавите да прилагат национални процедури, тъй като това може да доведе до забавяне в процеса на одобрение на ваксината", допълва агенция Фокус.

Le Monde също подчертава, че „на 19 ноември високопоставен служител на ЕМА спомена за конферентния разговор с ЕС, който се е провел в доста напрегната атмосфера”. Това, както отбелязва вестникът, „дава представа за това с какво може да се сблъска ЕМА, ако очакванията не бъдат изпълнени“. „На следващия ден, по време на разговор с Датската агенция по лекарствата, същият служител заяви, че е изненадана, че ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен„ ясно идентифицира две ваксини, които могат да бъдат одобрени до края на годината (Pfizer/BioNTech и Moderna)“ , пише изданието.

Европейската агенция по лекарствата обяви факта на кибератаката на 9 декември. Според информацията нападателите са получили достъп до информация, свързана с лекарства и ваксината срещу COVID-19, собственост на трети страни. Засегнатите компании са уведомени за инцидента. На 12 ноември EMA съобщи, че някои данни за лекарства и ваксини за коронавирусa, откраднати в резултат на кибератака, са попаднали в интернет.

Доц. Кунчев прогнозира кога ще започне ваксинирането на всички желаещи

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес