Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдът в Украйна задържа 13 руски самолета

05 август 2021, 15:57 часа • 3041 прочитания

Съдът в Украйна задържа 13 самолета Airbus, собственост на руски авиопревозвач, осъществяващ полети в Крим според информацията на пресслужбата на украинската прокуратура в Крим.

Самолетите са били използвани за превоз на пътници от / до контролно-пропускателния пункт Симферопол-авиа, който се намира на временно окупираната територия на Автономна република Крим и е затворен от Украйна.

Редовните полети на руската авиокомпания се извършват в нарушение на украинските разпоредби за влизане на полуострова. Осъществяването на полети от чужди авиокомпании на територията на Крим се разглежда от Украйна като нарушение на международното право и действия, подкопаващи суверенитета ѝ. Освен това нарушава законодателството на Украйна, което води след себе си до наказателна отговорност на авиопревозвача, операторите и командирите на полетите, уточняват от прокуратурата.

Поне 37 руски авиокомпании осъществяват редовни полети на полуострова. По-рано в рамките на това наказателно дело е бил наложен арест на 211 самолета. 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес