Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдът на ЕС: Санкциите срещу Абрамович остават

20 декември 2023, 13:31 часа • 1286 прочитания

Върховният съд на ЕС потвърди санкциите срещу руския милиардер Роман Абрамович, наложени му след руската инвазия в Украйна, съобщи "Гардиън".

След като президентът Владимир Путин започна войната в Украйна през февруари 2022 г., ЕС наложи санкции на руски официални лица и на редица руски бизнесмени, като Абрамович, и замрази руски активи за стотици милиарди долари. Абрамович беше сред първите руски граждани със замразени активи и забрана влизане на територията на общността. През лятото той обяви, че ще оспори съдебно решението на Съюза.

Потвърждаване на ограничителните мерки

Още: Абрамович пак се жертва за Путин: Обвиниха го в участие в скандална и съмнителна за Русия сделка

"Общият съд отхвърля иска, предявен от г-н Абрамович, като по този начин потвърждава ограничителните мерки, предприети срещу него", се посочва в решението на върховния съд на ЕС.

Съдът, който отхвърли и исковете на Абрамович за обезщетение, отбеляза ролята му в руската стоманодобивна компания "Евраз" и факта, че стоманата е основен източник на приходи за руското правителство.

"Съветът не е допуснал грешка в оценката си, като е решил да включи и след това да запази името на г-н Абрамович в спорните списъци, в светлината на ролята му в групата "Евраз" и по-специално в нейната компания майка", се казва в решението, което се позовава на вписаното в санкционните списъци основание за налагането им.

Колко е богат Абрамович

Още: Литва разследва предоставянето на гражданство на децата на Абрамович

Абрамович, който има израелско гражданство и е бивш собственик на футболния клуб "Челси", става един от най-могъщите бизнесмени в света след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Forbes оценява нетното му състояние на 9,2 млрд. долара.

По друго дело срещу санкциите Съдът на ЕС отсъди, че руските граждани, които имат пилотски права, могат да управляват самолети на територията на съюза, въпреки, че въздушното му пространство е затворено за регистрирани в Русия машини.

Още: Путин забрави как беше изобличен от проруски чиновник: Пак лъже за Донбас и Украйна (ВИДЕО)

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес