Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдят бивш австрийски вицеканцлер за корупция

06 юли 2021, 13:01 часа • 1226 прочитания

Срещу бившия вицеканцлер на Австрия и дългогодишен лидер на крайнодясната Партия на свободата започна процес за предполагаема корупция по дело, свързано със скандал, свалил правителството.

Хайнц-Кристиан Щрахе, един от най-известните крайнодесни лидери в Европа, беше принуден да подаде оставка като вицеканцлер през 2019 г., след като беше публикувано видео, което показа, че той предлага обществени поръчки в замяна на подкрепа за предизборната кампания на жена, представяща се за рускиня инвеститор. Скандалът, наречен „Ибисагейт“, тъй като видеото било тайно заснето на испанския остров, породи широко разследване за корупция, което разкри няколко различни обвинения в неправомерни действия, предаде АФП.

Прокурор изложи обвиненията в началото на производството във вторник, като каза, че казаното от Щрахе в записа по „Ибисагейт“ е "врязало в колективната памет". Щрахе пристигна в съда във Виена, отказвайки да коментира пред журналисти, отразяващи процеса.

52-годишният политик демонстрира готовност за битка, докато седеше на подсъдимата скамейка, като си водеше подробни бележки, докато прокурорът говореше.

Процесът се отнася до обвинения, че Щрахе е помогнал за промяна на закона за донор на Партия на свободата (ПС), когато е бил в коалиционно правителство с дясноцентристката Народна партия (НП) на канцлера Себастиан Курц.

Донорът Валтер Грубмюлер е собственик на частна клиника във Виена и каза пред парламентарната комисия, че е поканил Щрахе на борда на яхтата си и на почивка в дома си на гръцкия остров Корфу през 2016 г.

Докато преговаряше за коалиционното споразумение с НП, Щрахе директно попитал собственика на клиниката "кое изменение на закона" ще му е необходимо, за да бъде "клиниката му най-накрая третирана по справедлив начин", според съобщения в чата, разкрити в разследването, които бяха изтекли на медиите.

В съобщенията донорът съобщава, че ще предаде проект на закон до партийната централа на ПС.

След като Щрахе встъпи в длъжност през 2017 г., крайнодесните поеха министерството на здравеопазването и продължиха да контролират промяна в закона, която разшири категорията на заведенията, отговарящи на условията за публично финансиране.

Според експертни оценки това означава, че клиники като тази на Грубмюлер са имали право да кандидатстват за 2,2 милиона евро за финансиране само през 2019 година. Грубмюлер също е изправен пред съда заедно със Щрахе, но отрича да е извършил каквото и да е закононарушение или че е спечелил от изменението.

Когато през 2019 г. се появиха кадрите от „Ибисагейт“, коалицията между Партията на свободата и Народната партия рухна.

Във видеото Щрахе твърди, че няколко високопоставени милиардери и международната хазартна компания Novomatic са финансирали политически партии чрез неофициални дарения на асоциации, някои от които са собственост на високопоставени политици от НП. Всички посочени от Щрахе отричат каквато и да било неправомерност.

Исковете предизвикаха редица разследвания, включително разследване за назначаването на Томас Шмид - държавен служител и съюзник на Курц - за ръководител на австрийския държавен холдинг OeBAG.

Курц заяви пред парламентарна комисия, че не е участвал в срещата, но изтекли съобщения в чата предполагат друго.

Понастоящем прокурорите го подлагат на разследване за евентуалното нарушение с неверни изявления пред комисията.

Курц, който се завърна като канцлер след предсрочни избори през 2019 г., отрича обвинението.

Откакто Щрахе подаде оставка след 14 години начело на Партията на свободата, той също беше обвинен в присвояване на партийни средства, за да плаща за луксозния си начин на живот.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес