Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Световните медии: Кандидат-президент нападна офис на ЛГБТ-общността в България

02 ноември 2021, 07:45 часа • 7288 прочитания

Представители на дузина западни държави изразиха своята солидарност с ЛГБТ+ общността в България, след като в събота беше извършен погром над помещения на сдружение за защита на правата на различните в София, пише в свой материал АФП.

"Циркът" на Боян Расете: Крещи и хвърля гей порно в национален ефир

„Посолствата на Съединените щати, Австралия, Белгия, Канада, Дания, Франция, Ирландия, Холандия, Португалия, Испания и Обединеното кралство остро осъждат атаката над "Rainbow Hub“, пишат те в съвместно изявление. В събота десетина души нахлуха в офиса на организацията, докато вътре се провеждаше събитие. Над стаите бе извършен погром, а една жена пострада.

„Лидерът на тази атака, Боян Расате, е добре известен със своите анти-ЛГБТ действия и изказвания; а в момента е кандидат за президент на България, осъди в Туитър фондация „Билитис“, която се грижи за центъра, пише БГНЕС.

Посланици осъдиха нападението срещу "Рейнбоу хъб"

Националистът Расате е един от 23-мата кандидати за президентските избори на 14 ноември в България, пише още Агенцията, и цитира главния прокурор Иван Гешев, според когото има достатъчно събрани доказателства, за да обвинят Расате в "хулиганство" и "нарушаване на обществения ред".

В интервю Расате отказа да признае, че е извършил нападението. Той обвини ЛГБТ+ организациите, че "подкупват непълнолетни", заявявайки, че "не трябва да се учудват на нападението над тях".

Позиция: За скандала с Боян Расате, медийната перверзия и Деня на будителите

След като събра 8000 подписа, сдружението Rainbow Hub наскоро представи петиция в парламента, призоваваща за криминализиране на хомофобски действия, които в момента се квалифицират като "хулиганство".

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес