Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Светослав Малинов: Преговорите по ТПТИ са на ръба на ефективността - толкова са прозрачни

27 май 2015, 10:00 часа • 10564 прочитания

Преговорите по Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) се водят на ръба на ефективността - толкова са прозрачни. Това каза евродепутатът от Европейската народна партия (ЕНП) Светослав Малинов пред Expert.bg.

Категорично отхвърлям твърдението за непрозрачност на преговорите, каза Малинов. "Това са най-прозрачно водените прегoвори. Изобщо не е тръгнала Европейската кломисия да публикува информация след критиките. Беше публикуван мандата на Сесилия Малмстрьом. Беше решено публикуването му на много ранен етап, но не след критиките", заяви още той.

"Може би, защото съм евродепутат, но съм останал с впечатлението, че никой няма проблем с информацията. ТПТИ е максимално прозрачно, когато говорим за търговски договори. Аз не знам обаче дали хората, които критикуват, някога са сключвали договор. Търговски договори по принцип не могат да се водят напълно прозрачно", каза Светослав Малинов. Той обясни още, че правителствата на държавите от ЕС не само знаят за преговорите, но практически ги контролират.

Малинов обаче добави, че когато се сложат на масата всички рискове, големият риск остава арбитражът и разрешаването на големи спорове между инвеститори и държави, предложени да се заложат в ТПТИ. "Това е моето основание, ако не се направи нищо по този въпрос, да гласувам против споразумението. Особеността на тези споразумения е, че ние, евродепутатите, наистина можем да одобряваме или отхвърляме спораумения като ТПТИ. Ние обаче не можем да ги променяме. Може да харесваме 99% от споразумението, но ако не харесаме 1%, може да гласуваме против. Когато махнем всички фалшиви страхове, остава опасението за постоянния арбитражен съд", заяви Малинов.

Какво каза още Светослав Малинов за арбитражния съд, опасенията за намаляване стандартите за качество на храните в Европа вследствие на ТПТИ и гласуването в Европейския парламент четете в Expert.bg.

 

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес