Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Строги наказания за фалшиви COVID сертификати в Украйна

03 ноември 2021, 05:00 часа • 2582 прочитания

Украинци, които съзнателно използват или изготвят фалшиви сертификати за поставена COVID ваксина, са заплашени от глоба или затвор. Това предвижда нов закон, приет днес от парламента на първо четене с оглед справяне с рекордните равнища на зараза и смъртни случаи от COVID-19.

Украйна изостана тази година спрямо други европейски държави в темпа на ваксиниране и в момента се опитва да убеди скептичните граждани да се имунизират. Ваксините станаха задължителни за някои държавни служители, както и в "червени" зони, включително в столицата Киев. Само ваксинирани или притежатели на документ за отрицателен PCR тест са допускани в ресторанти, фитнес зали и в градския транспорт. Това доведе до процъфтяващ черен пазар за фалшиви сертификати, а полицията започна стотици разследвания в страната.

Липсата на наказателна отговорност за такива престъпления създава предпоставки за по-нататъшни фалшификации на документи, написа здравният министър Виктор Ляшко в сайта на законодателния орган и добави, че това е пряка заплаха за живота и здравето на украинските граждани. Законопроектът въвежда глоба до 2600 долара или две до три години затвор за съзнателно използване на фалшиви документи за ваксинация и за въвеждане на фалшиви ваксинационни данни в медицински регистри. Фабрикуването на фалшиви документи за продажба ще бъде наказуемо деяние. За него се предвижда затвор между 2 и 3 години или глоба от около 6400 долара, пише в законопроекта. Украйна е регистрирала до днес 2,96 милиона случаи на зараза и 68 727 починали от ковид.

Само 7,5 милиона души, или по-малко от една пета от населението от близо 41 милиона, е напълно ваксинирано. Допитване, проведено през октомври от социологическа агенция "Рейтинг рисърч" показа, че 43 на сто от украинците не са готови да се ваксинират. Днес украинският парламент реши в сградата му да се допускат само ваксинирани лица или притежатели на документ за отрицателен тест, предаде 24 часа.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес