Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стрелецът от Утрехт направи самопризнания

22 март 2019, 17:31 часа • 1589 прочитания

Роденият в Турция Гьокман Тaнис, арестуван по подозрение за стрелбата в трамвай в нидерландския град Утрехт, направи самопризнания за „терористични намерения“. Това потвърдиха от местната Прокуратура, предава AFP.

Тази сутрин той призна пред магистратите, че е извършил престъпленията, за които го обвиняват. Той също така заяви, че е действал сам“, се казва в изявление на Прокуратурата.

По време на осемчасовото му преследване жителите на града бяха посъветвани да си останат в домовете, а полицията изпрати сови части да охраняват джамиите из цяла Холандия.

С необичайна бързина тя установи името му и разпространи негови снимки. Кварталът, където е предприел акцията си е тих жилищен район на Утрехт, след това убиецът е избягал като е откраднал червена кола, марка Renault Clio.

Според местният държавен обвинител Рутджър Дженкен имало е първоначални индикации, които са допускали извършването на терористичен акт.

Редица публикации обаче, както в холандските медии, така и в турските, допускаха, че е възможно да има и лични мотиви, целейки се най-вероятно в жена – снаха или бивша партньорка.

През 2013 година Танис е бил осъждан за опит да убие след като е стрелял по жилищна сграда. Само период две седмици е бил в затвора с обвинение в изнасилване от 2017 година, а преди това е бил арестуван за кражба на моторно превозно средство, което е карал под влияние на токсични вещества и оплювайки полицаи.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес