Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стрелецът от летището в Кишинев се оказа издирван в Таджикистан престъпник

01 юли 2023, 10:22 часа • 2572 прочитания

Таджикистанецът, който откри огън и уби двама души на летището в молдовската столица Кишинев на 30 юни, се оказа бандит. Той е искал да се скрие в Европа от затвор в родината си.

Рустам Ашуров е бил член на организирана престъпна група, замесена в отвличането на първия заместник-председател на "Ориенбанк" Шухрат Исматулоев, което стана на 23 юни 2023 г. в Душанбе. Това разкри Генералната прокуратура на Таджикистан, като разкри самоличността на своя гражданин, предаде беларуската опозиционна телевизия NEXTA.

Също на 23 юни е образувано наказателно дело за отвличането. 43-годишният Рустам Ашуров, за когото разследващите смятат, че е участвал в престъплението, е избягал през Турция и вероятно се е оказал в Молдова "с намерението по-късно да се укрие в Европейския съюз", съобщи местната прокуратура, цитирана от БГНЕС.

На границата е направен опит да бъде задържан, но той грабва пистолет от служител на реда, застрелва двама души и взема няколко други за заложници. Нападателят по-късно е бил ранен и задържан.

ОЩЕ: Нападателят от летището в Кишинев е в тежко състояние (ВИДЕО)

По-рано молдовското правителство съобщи, че на таджикистанеца му е било отказано влизане в Молдова. Той взел пистолета от полицай, докато служители на реда го водели в район от летището, където да го подготвят за депортиране. Убити са граничар и един служител на летището в Кишинев.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес