Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Страните от Вишеградската четворка настояват за бърз достъп до ваксини

17 февруари 2021, 22:30 часа • 1721 прочитания

Достъпът до ваксини в Евросъюза трябва да бъде по-широк и по-бърз. За това настояват страните от Вишеградската четворка, предаде ДПА.В нея влизат Чехия, Унгария, Полша и Словакия.

Това може да включва както натиск върху одобрените производители да изпълняват договорните си задължения, така и сертифициране на нови ваксини.

"Предложих да отделим ваксините от политиката", каза унгарският премиер Виктор Орбан на днешната среща на върха. По думите му няма източни и западни ваксини, има само ефикасни и неефикасни.

Унгария е единствената членка на ЕС, която използва руската ваксина "Спутник V", макар властите в Чехия и Хърватия също да признаха, че обмислят подобна стъпка. Будапеща поръча и от китайската ваксина.

Към момента производителите на "Спутник V" не са кандидатствали за условно пазарно разрешение от Европейската агенция по лекарствата, заяви на брифинг за медиите в Брюксел председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. По думите на словашкия премиер Игор Матович "Спутник V" също е била сред обсъжданите теми на днешната среща.

"Опазването на живота и здравето не може да бъде обвързано с геополитика", каза Матович. "Вирусът не прави разлика между Изток и Запад", посочи той.

От своя страна полският премиер Матеуш Моравецки призова ЕК да окаже по-сериозен натиск върху производителите, за да изпълняват те поетите договорни задължения. Той посочи, че авансовите плащания, направени от ЕС, са били използвани от производителите на ваксини, за да правят изследвания.

Вишеградската четворка е създадена през 1991 г. с цел постигане на напредък в европейската интеграция на Унгария, Полша и Чехословакия.

В последните години четворката се откроява с позиции, свързани с квотите за мигранти.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес