Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Страните от ЕС искат удължаване на граничния контрол в Шенген

26 януари 2016, 07:33 часа • 2023 прочитания

Страните от Европейския съюз поискаха от Европейската комисия да изготви предложение за удължаване на временния граничен контрол в Шенгенското пространство

В момента временните гранични мерки могат да бъдат взети само за ограничен период от шест месеца, но безпрецедентният приток на кандидати за убежище все още не е намалял, заяви холандският министър за миграцията Клаас Дейкхоф, който председателства срещата на вътрешните министри в Амстердам, предаде БНР. 

Според еврокомисаря за миграцията Димитрис Аврамопулос ЕС трябва да усили контрола по външните граници, за да се справи с миграционната криза.

Сред най-силно засегнатите държави от бежанската криза в Съюза са Германия и Швеция – основни дестинации за мигранти. Сред другите засегнати държави са и Австрия и Франция, които заедно с Берлин и Стокхолм въведоха временен граничен контрол заради потока от хора.

„Когато говорим за графици, вече е много късно. Имаме седем държави с граничен контрол“, каза вътрешният министър на Швеция Андерс Игеман. „Накрая, ако страна не изпълни задълженията си, ще трябва да ограничим връзката й с Шенгенската зона. Ако няма контрол на границите, това ще има последствия върху свободното движение“, каза каза вътрешният министър на Швеция Андерс Игеман. 

Външните министри на страните от ЕС също така призоваха Гърция да направи повече, за да контролира притока на мигранти на своя територия, като някои от тях дори заплашиха Атина да я изключат от Шенгенската зона за свободно движение

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес