Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Страховитото британско лазерно оръжие срещу дронове: Украйна може да го получи (ВИДЕО)

12 април 2024, 13:12 часа • 7716 прочитания

Британското министерство на отбраната обяви днес, 12 април, че ще разположи свръхмощните лазери DragonFire на военните си кораби още през 2027 г., т.е. пет години по-рано от предвиденото благодарение на план за ускоряване на внедряването на нови технологии.

Авангарните лазери са извънредно точни и много евтини - те използват интензивен лъч светлина, за да пробият набелязаната цел като поразяват всяка видима въздушна цел на цена от едва около 12,52 долара на изстрел. Точността им е еквивалентна на поразяването на монета от една лира от разстояние 1 километър.

Лазерите, по всичко изглежда, ще се окажат дългосрочна евтина алтернатива на ракетите за сваляне на дроновете, които днес широко се използват от съвременните войски за унищожаване на извънредно скъпи военни цели, струващи многократно повече отколкото самите дронове. Припомняме, че още през януари писахме, че DragonFire ще намали зависимостта от скъпи боеприпаси. Още: Авангарден свръхмощен лазер премина успешни тестове в британската армия (СНИМКА) 

Например ракетите Sea Viper, използвани от Великобритания за сваляне на безпилотните самолети на хутите в Червено море, струват поне 1 милион паунда (1,26 милиона долара), пише The Telegraph.

Освен това Великобритания работи усилено и върху възможността да успее да изпрати прототипи от DragonFire на украинската армия доста преди 2027 г.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес