Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стотици военни превозни средства се появиха в беларуския лагер на "Вагнер" (СНИМКИ)

27 юли 2023, 09:33 часа • 20683 прочитания

В лагера на частната военна компания "Вагнер" в Беларус вече са разположени поне 750 леки военни превозни средства. Това се вижда от сателитни снимки на Planet Labs, анализирани от "Радио Свобода - Беларус".

Според тях се виждат 754 обекта, подобни на превозни средства. Ако в това число има тежка военна техника, то броят ѝ е минимален, отбелязват журналистите, цитирани от беларуската опозиционна телевизия NEXTA.

От кадрите става ясно, че на 10 юли в лагера няма абсолютно нищо, но 15 дни по-късно вече се виждат стотиците военни превозни средства.

ОЩЕ: За какво му е на Путин "Вагнер" в Беларус (ВИДЕО)

Колко конвоя на "Вагнер" са пристигнали в Беларус?

Според мониторинговата група "Беларуски хаджун" от 15 юли досега в Беларус са пристигнали общо 11 конвоя с техника, която може да принадлежи на военните от ЧВК. Последният от тях е дошъл вечерта на 25 юли.

Общо анализаторите са преброили около 829 превозни средства, които са пристигнали в страната.

ОЩЕ: Ето кой ръководи ЧВК "Вагнер" в Беларус (СНИМКА)

На 12 юли руското министерство на отбраната съобщи, че ЧВК "Вагнер" е прехвърлила на руските въоръжени сили повече от две хиляди единици оборудване и оръжие. Междувременно, след сделката на Евгений Пригожин с диктатора Александър Лукашенко, "Вагнер" започна да обучава беларуската армия, а самият ръководител на ЧВК се закани да я превърне във втората най-силна в света.

ОЩЕ: Пригожин: В Беларус сме. Момичетата ни оглеждат страстно, а ние ще направим армията им втората в света (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес