Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стотици полски миньори стачкуват под земята заради екоплановете на ЕС

25 септември 2020, 11:44 часа • 1916 прочитания

Стотици миньори се присъединиха към стачка в Полша тази седмица, като останаха под земята след смените си в знак на протест. Странта е под натиск от ЕС за премахване на въглищните мини, съобщава БГНЕС.

Протестът започна с около 100 стачкуващи в две мини в южния полски въглищен басейн Силезия в понеделник и още няколко мини се присъединиха.

В петък се планира демонстрация в Руда Сласка, близо до една от мините, където стачката започна, въпреки продължаващите преговори между синдикатите и представителите на правителството.

Синдикатите искат правителството да измести целта си за постепенно премахване на въглищата от 2050 до 2060 г. и предупредиха, че прибързаното затваряне на рудници ще има катастрофални икономически и социални последици.

В зависимост от въглищата за 80 процента от нуждите си от електроенергия, Полша се нарежда сред членовете на ЕС, които са най-зависими от замърсяващото въздуха при използване изкопаемо гориво и все още има около 80 000 миньори.

Член на ЕС с население от 38 милиона, Полша по-рано този месец изрази загриженост относно предложението на ЕС за повишаване на целта на блока до 2030 г. за намаляване на емисиите на парникови газове от 40 на 55 процента.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес