Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стотици отнети автомобили на пияни латвийци ще бъдат предадени на Украйна

09 март 2023, 16:02 часа • 1519 прочитания

Първите от стотиците автомобили, конфискувани от латвийските власти от пияни шофьори, започнаха пътуването си към Украйна. Латвийските медии съобщават, че автомобилите ще бъдат доставени на армейските части на Министерството на отбраната на Украйна, на областната клинична болница във Виница и на териториалното медицинско дружество на Купянск.

Всички бивши собственици са били хванати с концентрация на алкохол в кръвта над 0,15 %.

Според съобщение на Държавната служба по приходите на Латвия първите осем автомобила, "които вече няма да бъдат управлявани от бившите си собственици - пияни шофьори", се отправят към Украйна тази седмица, предаде Euronews, цитирани от БГНЕС.

Осемте автомобила са предадени на групата Agendum, която се занимава с доставянето на дарени автомобили в опустошените градове и на фронтовата линия в Украйна. Рейнис Познякс от Agendum публикува в Туитър снимка на автомобилите, които се транспортират до Украйна.

В един от постовете си в социалната мрежа той се оплаква от броя на пияните шофьори в Латвия, като казва: "В Латвия има много пияни шофьори. Неизбухнали "дронове камикадзе" по латвийските пътища. Те не са дори 5% от всички конфискувани. Колко от тях все още не са заловени? Готино е да се помага на Украйна, но количеството на потенциалните убийци по пътищата е наистина страшно."

ОЩЕ: Защо президентът на Латвия не иска повече руснаци да влизат в страната му? Ето какво заяви той

Конфискуваните от държавните органи автомобили обикновено се продават, рециклират или разглобяват за резервни части. Но след като виждат резултатите от работата на група като Agendum, латвийските власти преценяват, че тези автомобили могат да се използват в помощ на украинците.

ОЩЕ: Русия вероятно е атакувала Киев тази нощ с хиперзвукова ракета "Кинжал" (ВИДЕО) 

През февруари латвийският парламент прие поправка в закона за оказване на подкрепа на Украйна, която позволява прехвърлянето на държавни автомобили.

Познякс вече е казвал, че всеки автомобил, доставен на Украйна, спасява един живот.

Латвийските власти обещаха всяка седмица да предават по две дузини конфискувани автомобили на Agendum за доставка в Украйна.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес