Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стотици хиляди моряци блокирани на кораби заради COVID-19

09 юни 2020, 11:52 часа • 2751 прочитания

Стотици хиляди моряци са блокирани на кораби по света заради COVID-19,  предупреждават от Международната организация по труда (МОТ).

Около 200 000 са моряците, останали на борда заради наложените ограничения в борбата срещу коронавируса, и държавите трябва да направят необходимото, за да „свалят“ на сушата, смятат от МОТ.

Силите на тези хора за изчерпани. Някои от тях се сблъскват с ментални проблеми, защото вече 4 месеца, след като са приключили със задачите си, не могат да слязат на сушата и да се приберат по домовете си, пише ДПА, цитирана от БГНЕС.

Подобна ситуация е заплаха за здравето им и за сигурността на морския транспорт катоцяло. Необходима е акция за осигуряване на адекватна заетост на морските екипажи, за да се избегнат нещастни случаи и катастрофи, заяви генералният директор на МОТ Гай Райдър.

Останалите на корабите моряци не могат да бъдат сменени от свои колеги заради действащата забрана за смяна на екипажа, издадена като мярка срещу разпространението на коронавируса.

Правителствата трябва да включат моряците в категорията служители, чиято работа е неизбежна по време на пандемия, да им позволят да се върнат безопасно по домовете си. Екипажите трябва да бъдат подменени, смята Райдър.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес