Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Столтенберг, вече извън НАТО: Трябваше да дадем на Украйна повече оръжия по-рано

08 октомври 2024, 07:30 часа • 885 прочитания

Съюзниците на Украйна трябваше да предоставят на Киев повече оръжия, без да чакат навлизането на руските войски, за да предотвратят началото на войната. Това заяви бившият генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Politico.

„Ако има нещо, за което съжалявам до известна степен и което сега разбирам много по-ясно, то е, че трябваше да предоставим на Украйна много повече военна подкрепа и да го направим много по-рано“, каза Йенс Столтенберг в интервю за британския вестник „Файненшъл таймс“. „Мисля, че всички следва да признаем, че трябваше да им дадем повече оръжия, още преди да навлязат руските войски в Украйна.“ 

Бившият норвежки премиер Столтенберг ръководи НАТО от 2014 до 2024 г., превръщайки се във втория най-дълго управлявал лидер в историята. Преди началото на руската инвазия през февруари 2022 г., довери той, е имало „голяма дискусия“ около изпращането на смъртоносни оръжия за Украйна. Още: Германия даде оптимизъм на Украйна за дълбоки удари по Русия

„Преди да влязат руските войски, повечето съюзници бяха против. Те се страхуваха много от последствията“, сподели той. „Гордея се с това, което направихме, но щеше да е голямо предимство, ако това беше започнало по-рано." 

"Може би това дори би могло да попречи за започването на войната или поне да направи много по-трудно за Русия да постигне това, което вече е постигнала", продължи бившият генерален секретар. 

По време на войната Киев молеше западните съюзници да предоставят по-модерни оръжия, включително ракети с голям обсег, бойни танкове и системи за противовъздушна отбрана Patriot. Някои, особено Германия, в крайна сметка се съгласиха с отделни искания, докато други продължаваха категорично да отказват.

"Съюзниците на Украйна трябваше да й осигурят по-модерни оръжия по-бързо, веднага след разполагането на руските войски по границата“, каза Столтенберг. „Готов съм да поема част от отговорността върху себе си". Още: Рязък спад на помощта от боеприпаси за Украйна - сигнал от Великобритания

Какво свърши той?

През десетилетието на Столтенберг начело на НАТО, Алиансът изтегли войските си от Афганистан по инициатива на Съединените щати. Според Столтенберг рязкото изтегляне на НАТО от страната е нарушило обещанието да не изоставя започнатото, докато „афганистанците не успеят да защитят страната си и да попречат на талибаните да се върнат“. 

Столтенберг също така ръководеше Алианса при администрацията на Доналд Тръмп и спечели похвала за запазването на единството, въпреки че президентът многократно заплашваше САЩ да напуснат НАТО, ако другите членове не увеличат военните разходи. Още: Рюте обеща - на срещата в Рамщайн съюзниците ще обсъдят удари по Русия с далекобойни оръжия (ВИДЕО)

"Дали имаше 10% или 90% шанс НАТО да се разпадне при Тръмп, това не промени нещата, които трябваше да направим", казва Столтенберг, цитиран от Politico.

Столтенберг беше заменен от бившия нидерландски премиер Марк Рюте и се очаква бившият генерален секретар да поеме поста председател на Мюнхенската конференция по сигурността.

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес