Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Столтенберг разкри какъв сигнал от НАТО може да очаква Украйна (ВИДЕО)

14 юни 2023, 17:39 часа • 4186 прочитания

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че срещата на върха на Алианса във Вилнюс през юли ще потвърди, че бъдещето на Украйна е в НАТО.

Той даде брифинг преди двудневната среща на министрите на отбраната от Алианса, която ще се проведе на 15-16 юни в Брюксел. "На срещата на върха във Вилнюс ще изпратим силен сигнал за подкрепа и солидарност към Украйна и ясно ще заявим, че бъдещето на Украйна е в НАТО", каза Столтенберг.

"Тази седмица министрите на отбраната също така ще обсъдят как да подсилим възпирането и отбраната на НАТО - с нов регионален план как да защитаваме териториита на Алианса със сили и способности", добави той.

Столтенберг беше попитан дали е уверен, че съюзниците ще постигнат съгласие по формулировка относно членството на Украйна в НАТО, която да надхвърли изявлението от срещата на върха в Букурещ през 2008 г., че "НАТО приветства евроатлантическите стремежи на Украйна за членство". "В момента текат консултации и мисля, че само ще усложня тези консултации, ако говоря за различни елементи или изпреварвам заключенията", подчерта генералният секретар на Алианса, цитиран от УНИАН.

В същото време според него съюзниците са съгласни по много аспекти, когато става въпрос за бъдещото членство на Украйна. "На първо място, ние сме съгласни, че вратите на НАТО са отворени. Също така сме съгласни, че Украйна ще стане член на Алианса", заяви Столтенберг.

Също така подчерта, че въпросът за подходящата времева рамка за членство зависи именно от Киев и всички държави от НАТО. Според Столтенберг всички са съгласни, че сега най-неотложната задача е да се осигури победата на Украйна във войната като суверенна и независима държава.

Той потвърди, че очаква съюзниците да се споразумеят за многогодишна програма за подкрепа на Украйна за преминаване от съветските стандарти, процедури, доктрини и оръжия към стандартите на Алианса, така че страната да стане напълно оперативно съвместима с НАТО.

На 1 юни украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Украйна е готова за членство в Алианса, но очаква страните членки да стигнат до консенсус. НАТО обсъжда и гаранции за сигурност за Украйна, но според Киев това означава, че членството ще се отложи и ще се разчита на друг формат в отношенията.

Преди това Столтенберг беше казал, че във военния съюз има различни мнения относно бъдещите перспективи за присъединяване на Украйна към НАТО, а единственият начин за вземане на решения изисква консенсус между всички съюзници. Припомни, че именно Украйна и 31 държави членки на Алианса трябва да вземат решение по въпроса за членството, а не Москва, защото руснаците нямат право на вето.

ОЩЕ: Столтенберг: Русия не може да блокира членството на Украйна в НАТО

Спорен е и въпросът кога Киев може да бъде допуснат в НАТО. Столтенберг каза преди време, че отправната точка за членство е победа на Украйна във войната, подпалена от Русия.

ОЩЕ: След предложението на бивш шеф на НАТО: Нито една страна не е поискала да прати свои войски в Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес