Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

„Старлинк“ ще предлага интернет услуги в Косово

21 октомври 2024, 18:54 часа • 531 прочитания

Косовският Регулаторен орган за електронни и пощенски комуникации е издал общо разрешително на системата от сателитни спътници "Старлинк" на американската компания "Спейс Екс" да предлага интернет услуги в Косово.

Разрешението, издадено за „Старлинк“ – „глобален лидер в предлагането на сателитни услуги за достъп до интернет“, според този орган, е важна крачка за напредък в дигиталната инфраструктура в Косово. То също така ще предложи множество възможности за достъп до интернет от всяко място на територията на Република Косово, пише БТА.

Още: Украйна свали руски дрон "Шахед", оборудван със Starlink

„По цялото земно кълбо „Старлинк“ е дала възможност на общностите в нужда да имат достъп до образование, здравни услуги, дистанционна работа и е предложила критична подкрепа за общуването по време на природни бедствия или други национални извънредни ситуации“, пише Регулаторният орган за електронни и пощенски комуникации.

Навлизането на тази компания на местния пазар ще донесе ползи за икономиката и цялостното развитие на Косово, като създаде нови възможности за иновации, отбелязва регулаторът.

Още: Мъск забърка нова каша - Starlink е налична в Йемен и хутите явно могат да я използват

Регулаторният орган за електронни и пощенски комуникации посочи още, че ще продължи ангажимента си към регулирането на електронните комуникационни дейности чрез насърчаване на инвестициите в Косово, създаване на условия за ефективна конкуренция, както и предоставяне на услуги на достъпна цена и високо качество за всички граждани на Република Косово.

Целта на мрежата "Старлинк" е да осигури достъп до интернет чрез разгръщането в орбита на голям брой малки апарати. Първите микросателити от системата "Старлинк" бяха изпратени в Космоса през май 2019 г.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес