Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стана ясно кога ще бъде завършен заводът за дронове край Киев

25 октомври 2024, 00:37 часа • 730 прочитания

Турският производител на дронове Baykar вече е завършил на 80% строителството на своя завод край Киев. Предприятието трябва да е готово за работа през 2025 г.

Още: Турският дрон "Байрактар" успешно изстреля свръхзвукова ракета (ВИДЕО)

„Вече сме завършили 80% от строителството и датата на производство ще се определи в зависимост от хода на войната, но заводът ще бъде готов през август 2025 г.“, каза директорът на Baykar Халук Байрактар ​​в коментар за Ройтерс. Очаква се заводът да произвежда дронове Bayraktar TB2 или неговата по-тежка версия TB3, способна да носи по-голям товар, предава УНИАН.

Нови оръжейни заводи в Украйна

През септември 2024 г. украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че на фона на забавяне на доставката на военна помощ от западните съюзници, Украйна ще започне да произвежда свои собствени оръжия под земята. Идеята Украйна да увеличи собственото си оръжейно производство беше одобрена и от министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин на среща в Рамщайн.

Още: Загубиха ли дроновете "Байрактар" влиянието си във войната в Украйна? (ВИДЕО)

През юли беше съобщено, че световният отбранителен гигант Rheinmetall е получил първата си важна поръчка от украинското правителство за изграждането на завод за боеприпаси в Украйна. Същият месец германският оръжеен гигант откри завод в западната част на Украйна. Този завод ремонтира бойни танкове Leopard 1 и бойни машини на пехотата Marder. Местоположението му се пази в тайна.

Още: Заводът за "Байрактар"-и в Украйна ще бъде готов само за година и половина

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес