Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стачки блокират полетите в Европа навръх Великден

06 април 2023, 20:50 часа • 2742 прочитания

Стачки ще блокират летищата в части от Европа непосредствено преди католическия Великден, който се пада този уикенд, съобщават западни издания. През последните седмици стачки обхванаха Франция, Португалия, Великобритания и Германия, предава 24 часа.

“Ще има закъснения. Няма съмнение в това”, заяви Стивън Мур, който отговаря за операциите по управление на въздушния трафик в “Юроконтрол”. Подробности обаче все още няма.

Притиснати, сега авиокомпаниите се опитват да избегнат повторение на миналогодишния хаос при пътуванията за празниците, когато имаше сериозен недостиг на работници заради съкращения по време на COVID пандемията. Резервациите за полети от Обединеното кралство до Европа са скочили с 12% в сравнение със същия период през 2019 г. преди пандемията според доставчика на данни за полети ForwardKeys. Иначе казано, около 2 млн. британци се насочват към почивка в чужбина въпреки стачките.

“Разглеждайки дестинациите, Турция и Гърция, изглежда, са подготвени да се справят най-добре със скока на великденските летовници от Обединеното кралство. Авиокомпаниите планират 63% повече места за Турция и 49% повече за Гърция”, заяви Оливие Понти, вицепрезидент на ForwardKeys. По негови думи резервациите за Кипър, Португалия и Румъния също са се повишили.

“Елате поне 2 часа преди полета. Помогнете ни, за да се движите бързо, като извадите течности и лаптопи от ръчния багаж Пригответе се за проверка”, посъветваха от британските летища. Семействата се възползват максимално от четиридневната минипочивка. Очаква се 17 млн. коли да тръгнат на път заради празника. Това ще предизвика огромни задръствания по пътищата. Летище “Хийтроу” ще има най-голям брой заминавания, следвано от “Гетуик”, “Станстед” и “Манчестър”. В момента на “Хийтроу” 1400 служители по сигурността заплашват да напуснат в навечерието на Разпети петък заради спор за заплащане. Още в четвъртък сутринта на летището в Манчестър летовници бяха натъпкани един до друг в опит да регистрират багажа си, което показва, че суматохата е започнала.

Франция бе обхваната от поредния национален протест срещу пенсионната реформа. От началото на годината в страната има 3808 отменени полета. Ако един се забави рано през деня, има комбиниран ефект, тъй като самолетите пристигат по-късно и излитат по-късно, причинявайки системни проблеми.

Хаосът е гарантиран, тъй като Великобритания и Франция са обичайна връзка за интерконтиненталните полети. Това изправя туристите пред несигурен уикенд. Нарушения в графика по празниците се очаква именно за кратките полети до европейски дестинации. Според експерти бегло ще бъдат засегнати далечните отвъдокеански дестинации. Там може да възникне проблем при закъснение или отмяна на полет от нискотарифна авиокомпания Те не предлагат компенсации, независимо че заради тях пътникът може да изпусне следващ полет.

Авиокомпаниите увериха, че вече разполагат с достатъчно персонал, за да се справят с увеличилите се пътници за предстоящия уикенд. Все пак помолиха за разбиране, тъй като обичайно стачките се обявяват в последния момент и ръководствата имат изключително кратък срок да реагират - често графикът се променя в последните 24 часа.

“Бритиш еъруейс” предварително отмениха 300 полета, предимно до Европа. До началото на април недоволството си изразяваха и служители от авиационния сектор на Италия и Португалия. Наземният персонал на испанското летище, работещ за Swissport, има няколко планирани стачки през делничните дни до 13 април. Всяка една такава дейност нарушава графиците на летищата. “Райънеър” призова ЕК да въведе минимални правила за обслужване, за да даде приоритет на полетите над Франция по време на стачни действия. Служител на ЕС каза, че комисията “следи отблизо” ситуацията, докато претегля правилното функциониране на вътрешния пазар с правото на всеки гражданин да изрази недоволството си.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес