Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стачката на пилотите ще струва на Air France около 500 млн. евро

08 октомври 2014, 12:25 часа • 7782 прочитания

Двуседмичната стачка на пилотите на френската авиокомпания "Air France" е причинила загуби за около 500 милиона евро.

"Предвид загубените приходи по време на стачката и недоволните пътници последиците за 2014 г. ще бъдат "от порядъка на 500 милиона евро" (632 милиона долара)". Информацията съобщи финансовият директор на компанията Пиер-Франсоа Риолачи, цитиран от АФП. 

Той допълни: "Необходими са ни още няколко дни, за да завършим напълно нашите изчисления. Но смятаме, че последиците в третото тримесечие ще бъдат от порядъка на 320-350 милиона евро".

Вторичните последици са по-трудни за изчисление. Така или иначе стачката ще се отрази на резултатите както в последното тримесечие на годината, така и в първата половина на идната година. Всичко това се случва в момента, когато Air France - втората по големина авиокомпания, се бори да си върне репутацията, информира БГНЕС.

Финансовият директор на компанията коментира: "Направихме някои икономии (например от самолетно гориво), защото самолетите не летяха". От друга страна превозвачът е имал допълнителни разходи - настаняването на пътници, компенсирането и купуването на билети от конкуренти за някои от пътниците. Това често се е случвало на не най-добрата цена.

Пилотите на Air France проведоха най-дългата си стачка в историята на компанията между 15 и 28 септември като протест срещу плановете на компанията да разшири нискотарифния си филиал Transvia France.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес