Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стачка в транспорта парализира Германия (ВИДЕО)

02 февруари 2024, 23:30 часа • 2210 прочитания

Градският транспорт в Германия е парализиран. 90 000 транспортни работници от 130 компании излязоха на стачка с искане за по-добри условия на труд. Протестът обхвана 81 града и 42 селски района.

В повечето райони беше планирано общественият транспорт да бъде спрян за целия ден, с изключение на Берлин, където обслужването беше възобновено в средата на сутринта, и Бавария, където Верди не стачкува, докато продължаваха преговорите за заплатите.

Още: Най-накрая: Германия прие бюджета за 2024 г.

Влаковете на дълги разстояния и регионалните влакове, управлявани от Deutsche Bahn, където машинистите стачкуваха миналата седмица, не бяха засегнати. 

Заместник-председателят на Verdi Кристин Беле каза, че синдикатът търси 35-часова работна седмица без загуба на заплати, в опит да направи работните места по-привлекателни за работниците. Много оператори отчитат между 20 и 30 процента незаети позиции, като недостигът на персонал допринася за порочен кръг от преуморени служители, които след това се разболяват, изостряйки ситуацията.

Още: Има ли отменени полети до София заради стачката на летищни служители в Германия?

Климатичните активисти по-рано през седмицата подкрепиха Верди въпреки въздействието върху обществения транспорт, като казаха, че е време работниците в сектора да получат по-добри компенсации.

Стачката идва само ден, след като служителите по сигурността на 11 германски летища напуснаха работа, което доведе до отмяната на 1100 полета на фона на вълна от индустриални действия и протести, които удариха пътуващите през последните седмици.

 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес