Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сръбските групи в Telegram и мрачният свят на сексуалното онлайн насилие

10 септември 2024, 11:43 часа • 937 прочитания

Всичко започва с анонимен сигнал през 2021 г., че групите в Telegram, известни с това, че споделят незаконно сексуално съдържание, са се прицелили в студентката Сташа Ивкович. В тях са търсели нейни интимни снимки и са се опитвали да проследят личната ѝ информация.

"Те разбраха всичко - адреса ми, кои са родителите ми и цялата ми друга лична информация", заявява пред АФП основателката на базираната в Белград правозащитна група "Osnazene" ("Овластени жени"). Следва ежедневен поток от вулгарни и обидни съобщения и коментари в профилите ѝ в социалните мрежи.

Всичко това кара Ивкович да се спусне в тъмните кътчета на чат групите в социалните медии в Сърбия, където членовете редовно споделят "отмъстително" порно, детска порнография и други незаконни изображения.

Още: Южна Корея обеща да изкорени дийп фейк порното

Снимки на майки и сестри, снимки под полите на жените в градския транспорт

Ивкович и още две жени от правозащитната група успяват да проникнат в множество групи в Telegram и по-късно разкриват методите, използвани за споделяне, закупуване и искане на незаконно съдържание.

"Osnazene" публикува през юни своите разкрития в доклад, в който се твърди, че в наблюдаваните от тях групи в Сърбия, една от най-големите от които има до 70 000 членове, се изпращат около 10 000 съобщения дневно.

Според Ивкович членовете често използват кодове като "teen trade" или "-18", за да търсят детска порнография.

Още: Изолирано амазонско племе се пристрасти към порното, след като Илон Мъск му осигури достъп до интернет

Още по-шокиращо е, че "членове на семейството от мъжки пол, предимно синове, правят снимки на своите майки и сестри и след това ги изпращат в тези групи за оценяване, споделяне и различни други цели", обяснява Ивкович.

Снимките, които се споделят онлайн, включват и "upskirting" - снимки, направени под полите на жените в обществения транспорт. "Жените буквално не са в безопасност никъде", казва Ивкович.

Видеа с изнасилвания

В един от разтърсващите случаи видеоклип с изнасилване е споделен в една група в Telegram, а жертвата научава за съществуването му едва след като е разпространен в множество чатове.

Още: "Нагазих в блатото": Изнудват бивш министър с порно

По-късно видеото се появява в порнографски уебсайт, но бързо е премахнато.

Комисарят на Сърбия за защита на равенството обясни появата на групите в балканската страна с "дълбоко вкоренените, традиционни, патриархални стереотипи за ролите на половете в семействата и общностите, където жените се разглеждат като собственост на мъжете".

Откритията идват в момент, когато Telegram е подложен на по-голям контрол след ареста на основателя му Павел Дуров във Франция миналия месец. Припомняме, че Дуров е обвинен, че не е успял да ограничи екстремисткото и незаконното съдържание в популярното приложение за съобщения.

Критиците на Telegram го обвиняват, че предоставя цифров пазар, където потребителите могат да споделят екстремни сексуални изображения, дезинформация и трафик на наркотици.

Още: Появи се фалшиво порно с италианския премиер Джорджа Мелони

Незаконните групи в социалните мрежи са постоянен проблем в Сърбия

През 2021 г. мащабна операция под ръководството на ФБР, насочена към приложението Sky ECC, доведе до ареста на водеща фигура от сръбския подземен свят, след като свързани с него акаунти публикуваха снимки на банда, разчленяващи трупове близо до Белград.

Властите обаче действат бавно, като според доклад на местно разследващо издание служителите са закрили само 13 групи, пише АФП.

Активисти като Ивкович твърдят, че проблемът само се задълбочава в условията на пасивност на правителството.

Порно за отмъщение и колко е трудно да се стигне до присъда

За разлика от съседните Черна гора и Хърватия, в Сърбия липсват конкретни закони за споделянето на неразрешени записи и разпространението на порнографско съдържание, включително "отмъстително" порно.

Правният експерт Йелена Дръндарски заяви, че докато заподозрените в притежание на детска порнография могат да бъдат преследвани, жертвите на порно, разпространено с цел отмъщение, трябва да заведат гражданско дело срещу извършителите, които трудно могат да бъдат проследени, тъй като използват анонимни профили в платформи като Telegram.

От началото на 2011 г. до средата на април 2024 г. 717 души са били обвинени в притежание на детска порнография и експлоатация на малолетни, но само 408 са били осъдени - повечето са получили глоби и условни присъди.

Автономният женски център (AZC) в Белград призова за по-строги закони срещу споделянето на неразрешено и незаконно съдържание с петиция, подписана от десетки хиляди души.

Според Ваня Маканович от AZC обаче дори и с нови закони животът на жертвите може да бъде мрачен. "Тези видеоклипове и снимки остават завинаги онлайн и жертвите живеят в страх, че някой ще ги види отново, което може да поднови цикъла на насилие", подчерта Маканович. 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес