Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сръбски дипломати: Ще приеме ли България скандалния посланик Джорджевич след като Словения го отхвърли?

31 август 2024, 14:38 часа • 1966 прочитания

Решението на сръбското правителство да поиска агреман за посланик в София за скандалния Зоран Джорджевич предизвика множество коментари и публикации в печата в Белград, предаде репортер на БГНЕС.

„Белград вече е поискал агреман за Джорджевич и се чака официален отговор от България“, съобщи местната телевизия N1.

Словения отказа

Още: Франция и Сърбия подписаха сделка за изтребители Rafale

През август миналата година Сърбия поиска съгласието на Словения Джорджевич да бъде назначен като посланик на страната, но властите в Любляна отказаха да дадат агреман. „Словения отказа формално да даде съгласие Зоран Джорджевич да бъде назначен за посланик поради съображения за сигурност“, написа тогава излизащият в Любляна вестник „Дело“. Изданието подчерта, че „не е било възможно да се получи официална информация" за отказа. Министерството на външните работи на Словения не коментира процедурата по издаването на агреман на ръководителите на дипломатическите мисии в Любляна, поясни изданието.

Джордженич е "обида за всички сръбски граждани"

„Зоран Джорджевич е един от най-фрапиращите примери за катастрофалната кадрова политика на режима на управляващата формация на Вучич, Сръбската прогресивна партия /СПС/. Поради тяхното безразличие гражданите на Сърбия плащат високата цена за лошите кадрови назначения. В конкретния случай, за съжаление, мрежата от сръбски посолства по света се използва за подхранване на проблем, с който вече не знаят какво да правят и как да го решат. За съжаление, това показва пълния колапс на системата“, каза депутатът от Зеления фронт Роберт Козма и подчерта: Вместо да гради професионални кадри в дипломацията СПС ни доведе дотам, че не се знае дали някой ще получи съгласието на страната домакин.

Според него „това е поредната обида за всички граждани на Сърбия, която им нанася режимът“. „Това още веднъж показва, че СПС не приема сериозно европейския път на Сърбия. Вместо да положи усилия да получи по-голяма подкрепа от страните от региона, които са членки на Европейския съюз за присъединяването ни към съюза, управляващата клика успява да обтегне отношенията, създавайки проблем с акредитацията на непрофесионален персонал за посланици“, смята Козма.

Още: Вучич: Могат да ме спрат само ако ме убият

Неподготвен кадър

Той припомни, че бившият министър /Зоран Джорджевич - бел.ред./ е преди всичко човек със съмнително образование, който не е бил квалифициран нито за министър на отбраната, нито за министър на труда и заетостта, нито за директор на пощите.

Според бившия дипломат Сречко Джукич, упоритостта на сръбското правителство да изпраща неприемливи кадри на един съсед от единия край на Балканите на друг съсед от другия край на Балканите е невероятна.

„Ако го изпратят в Република Тонго, някак ще се оправи, защото това е далечна страна, която не е нито близка, нито позната. По този начин, с човек, който е бил всичко в професионалния си живот, но никога дипломат, правителството се опитва да спаси кариерата на бивш министър на отбраната и някои други министерски задължения, без да се интересува от реакциите както на професионалната общност, така и на обществеността в Сърбия“, каза Джукич пред „Данас“.

Още: По заръка на Мицкоски: Сръбски полицаи патрулират в Охрид

"На правителството не му пука"

„В крайна сметка на правителството не му пука. То винаги е твърдяло и е заставало с всички сили зад всеки един от служителите си, защитавайки го докрай, като абсолютно невинен, въпреки всички факти и предизвикателства. В крайна сметка така е, когато властта си мисли, че тя е всичко в държавата и обществото. В конкретния случай, когато техният човек не мина като посланик в Словения, сега се изпраща в България“, каза още известният сръбски дипломат Сречко Джукич.

Кой е Зоран Джорджевич

От 2012 до 2016 г. 54-годишният Джорджевич бе министър на отбраната. От 29 юни 2017 до 28 октомври 2020 година той бе министър на труда и социалната политика. През март 2021 г. бе назначен за директор на Пощите в Сърбия. Според разследващия сайт „Крик“ Зоран Джорджевич е бил „собственик на мистериозната офшорна компания „Телекрафт“, която е работила за Телеком-Сърбия". Той е член на Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич.

Джорджевич ще бъде запомнен не с постигнатите резултати, а с изказването си: "Дължа всичко в живота си на този човек (визирайки сръбския президент Вучич), че успях в политическо и професионално отношение", пише за него вестник "Данас".

Защо е необходим агреман?

Съгласно чл. 4 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения изпращащата страна следва да се увери, че приемащата държава е дала съгласие (агреман) за лицето, което възнамерява да акредитира за шеф на свое представителство в приемащата страна. Искането за агреман се изпраща до съответното дипломатическо или консулско представителство на Република България в чужбина или до Министерството на външните работи на Република България от съответното дипломатическо или консулско представителство на изпращащата държава в Република България. Искането следва да бъде съпроводено от биографична справка на лицето, за което се иска агреман.

Изпращащата страна се уведомява за даването на съгласие (агреман) с нота чрез дипломатическо или консулско представителство на Република България в чужбина или от Министерството на външните работи на Република България до съответното чуждестранно дипломатическо или консулско представителство в страната, или ако няма такова, директно до външнополитическото ведомство на изпращащата държава. 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес