Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Срещата на върха на ЕС беше прекратена

18 юли 2020, 15:00 часа • 10816 прочитания

Втората пленарна сесия на срещата на върха на ЕС по новия 7-годишен план за бюджета на общността за 2021 г. - 2027 г. на стойност 1 074 трилиона евро и фондът за икономическо възстановяване на ЕС в размер на 750 милиарда евро беше прекратена. Лидерите преминаха към двустранни консултации, съобщи в Twitter Баренд Лейтс - говорител на председателя на Европейския съвет Чарлз Мишел. Така, работната сесия на втория ден от срещата на върха продължи около 2 часа и половина.

Припомняме, че вчера след 13 часа преговори лидерите на ЕС не постигнаха напредък по отношение на приемането на 7-годишния бюджетен план на ЕС за 2021 г. - 2027 г. в размер на 1 074 трилиона евро, нито във фонда на ЕС за икономическо възстановяване след пандемията, в който според проекта на Европейската комисия беше предвидено да се съберат 750 милиарда евро заети средства със задължение държавите от ЕС да ги изплащат до 2056 г.

Напускайки срещата в петък след първата работна сесия, чешкият премиер Андрей Бабиш заяви пред медиите, че възгледите на срещата относно фонда за икономическо възстановяване са диаметрално противоположни. Според него, няма споразумение дори за неговия обем. Съобщения в медиите пък допускат, че Чарлз Мишел предлага нови компромисни предложения, като донякъде намалява предстоящите разходи на държавите от ЕС.

"Погрешно е да считаме, че сме в края на пандемията. Нито имаме ваксина, нито имаме лекарство. Затова настоявам за максимална подкрепа по отношение на медицинския аспект на пандемията и фокус върху помощта за социално слабите и за запазването на заетостта. Трябва да има и единен медицински протокол за всички европейски държави, например по отношение на маските, дистанцията, училищата, ресторантите", написа в своя профил във Facebook Бойко Борисов. Той се оплака и, че някои негови колеги са изнасяли информация преди края на преговорите.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес