Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Спутник V" е като руска рулетка, твърди представител на ЕМА

08 март 2021, 14:17 часа • 1965 прочитания

Представител на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) сравни руската ваксина "Спутник V" с руска рулетка и предупреди държавите членки на ЕС да не избързват с разрешаването на препарата, предаде АФП. Миналата агенцията стартира разглеждането на руската ваксина.

Унгария вече прилага "Спутник V", а Чехия и Словакия обявиха, че са поръчали от нея.

На въпрос за вероятността Австрия да предприеме същата стъпка, председателят на Управителния съвет на ЕМА Христа Виртхюмер-Хохе заяви пред местната медия ORF: "Това е нещо, което може да се сравни с руска рулетка".

Тя посъветва държавите да не издават спешно разрешение за използване на ваксината, като подчерта, че няма достатъчно налични данни за безопасността й.

Може да имаме "Спутник V" на пазара в бъдеще, когато проучим нужните данни, каза представителят и добави, че ваксината трябва да отговаря на европейските критерии за качество и ефективност.

Австрийският канцлер Себастиан Курц се срещна с руски представител, който отговаря за продажбата на руската ваксина. Курц подчерта, че придобиването на ваксина не трябва да бъде предмет на "геополитически борби". Австрия ще изчака одобрението на ЕМА.

Русия от своя страна съобщи, че ще достави 50 милиона дози, когато получи одобрение. Очаква се ЕМА да вземе решение за руската ваксина и тази на Johnson & Johnson на 11 март.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес