Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спряха доставките на хартия за списания и книги в Русия

11 март 2022, 12:30 часа • 3547 прочитания

На фона на санкциите в Русия има остър недостиг на висококачествена мелована хартия, която се използва за списания и книги с цветни илюстрации. Най-големите европейски производители са преустановили доставките заради военните действия на Русия в Украйна, съобщава „Комерсант“.

Книгоиздателите се надяват да преговарят с китайски компании, а някои са готови да купуват руска хартия. Но качеството ѝ, според експерти, е по-лошо от европейското и обемите на производство няма да са достатъчни. Издателите се опасяват от по-нататъшно увеличение на цените и производствените разходи.

Големите доставчици на меловна хартия спират работата си в Русия. Финландско-шведската Stora Enso заявила на партньорите си, че ще спре цялото производство и продажби в страната на 2 март, а на 3 март подобно съобщение било публикувано и от финландската UPM. Sappi, която също решила да спре всички доставки до клиенти в Русия, на 25 февруари подобно съобщение било разпространено и от полско-шведския Arctic Paper.

ЕС е достигнал предела на финансовите санкции срещу Русия

За книжния пазар изброените доставчици били основни, „работихме чрез търговци, тъй като производителите доставят хартия само до границата“, казват издатели, които досега не са си сътрудничили с азиатския пазар на хартия, тъй като доставката от Европа била по-бърза и по-евтина. „Но в тази ситуация бяхме принудени да изпратим заявка директно до Китай, все още няма отговор“, заявил издател.

Издателите на книги се опасяват от по-нататъшно нарастване на цената на своите продукти на фона на военните действия в Украйна.

Текстовият блок на книгата върху хартия с покритие е отпечатан в сегмента на нехудожествената литература, но се използва за отпечатване на всички корици без изключение, „вероятно ще трябва да откажете да отпечатате текстовия блок на този носител, но решението ще бъде направени от редакторите на базата на цените на китайски и корейски производители“, каза Олег Новиков.

ВИЖТЕ ОЩЕ: ЕС с нови санкции срещу Русия и Беларус заради Украйна

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес