Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спорният закон за Brexit мина в Камарата на общините

15 септември 2020, 12:31 часа • 1324 прочитания

Депутатите от Камарата на общините на британския парламент подкрепиха на второ четене спорния законопроект за вътрешния пазар на Обединеното кралство, съобщава The Guardian.

Гласуването завърши с 340 гласа "за" срещу 263 "против" и мнозинство от 77 гласа. Резултатът е очакван предвид мнозинството от 80 гласа, което има управляващата Консервативна партия в парламента.

Спорният проектозакон на британския премиер Борис Джонсън може да променя части в подписаното Споразумение за Brexit.  Законопроектът за вътрешния пазар определя начина, по който търговията в Обединеното кралство ще работи извън единния пазар и митническия съюз на ЕС.

Бивши британски премиери критикуват Джонсън за Brexit

За него няколко пъти предупреждават преговарящи от страна на Европа, като подчертават, че така Великобритания ще наруши международното право и търговско споразумение с Брюксел няма да бъде постигнато.

По време на продължителен дебат премиерът Джонсън настоя, че законодателството е необходимата правна защита на отношенията между Великобритания и Северна Ирландия.

Това е "застрахователна полица", за която се надявам никога да не бъде използвана, ако бъде постигнато споразумение с Брюксел, каза премиерът.

А министрите от кабинета настояваха, че проектозаконът е необходим, за да бъде защитена Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство, ако се провалят преговорите за бъдещите търговски отношения с ЕС.

Критиците обаче, сред които видни членове на Консервативната партия, предупредиха за рисковете, които носи нарушаването на международното право. Назряващият бунт в редиците на торите се очаква да се прояви по-сериозно в следващите фази на законодателния процес, който включва детайлно разглеждане на проектозакона по комисии, гласуване на трето четене в Камарата на общините, след което ще бъде изпратен в Камарата на лордовете, където консерваторите нямат мнозинство.

Ако проектозаконът мине успешно през Камарата на лордовете, той може да получи одобрението на кралицата и да се превърне в закон.
Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес